Economia 18/12/2019

Un creixement de l’1% del PIB encara crea ocupació

El Banc d'Espanya rebaixa l'indicador que tradicionalment prometia llocs de treball, situat en el 2%

Ara
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos el passat més d'octubre

BarcelonaEra un clàssic entre els economistes: la creació d'ocupació només es dona en una economia quan el PIB del país en qüestió creix un 2%. Però aquest dimecres el Banc d'Espanya ha fet una nova estimació. Segons un avanç del pròxim informe trimestral de l'economia espanyola, aquest indicador s'ha reduït lleugerament en els últims anys fins a situar-se "una mica per sota de l'1%". A més, l'organisme vaticina una prolongació de la fase expansiva en què l'ocupació i el PIB creixeran de manera similar.

Malgrat que és necessari, diuen, "esperar a tenir una fase cíclica completa per poder assegurar que aquests valors són diferents", el Banc d'Espanya exposa unes quantes raons per les quals l'ocupació es podria estar comportant "d'una manera comparativament una mica més dinàmica" en la fase expansiva actual.

En primer lloc, l'entitat interpreta que el canvi es deu a les diferències en termes d'intensitat o durada del creixement en les dues èpoques comparades, la que va del 1995 al 2008 i la que comença el 2014 i s'allarga fins al 2019. A això s'hi sumen els efectes de la destrucció de llocs de feina durant la crisi. El Banc d'Espanya també assenyala els canvis legislatius introduïts durant els primers anys d'aquesta última dècada, en clara referència a la reforma laboral del 2012 que va abaratir l'acomiadament, va restringir que els contractes laborals s'encadenessin més de dos anys i va afegir bonificacions a la contractació, per exemple.

Menys pèrdua d'ocupació

Sobre aquest últim argument, de fet, el Banc d'Espanya matisa que pot resultar prematur vincular el canvi de relació entre el PIB i l'ocupació a la legislació, però que ho fan basant-se en el desenvolupament de mecanismes que tendeixen "a afavorir que els ajustos al mercat laboral en fases baixes del cicle recaiguin cada vegada més sobre variables diferents de l'ocupació com a tal". Això, conclouen, hauria de contribuir a alleugerir les pèrdues de llocs de feina en el moment, diuen, en què "eventualment l'economia pugui entrar en un període de recessió". Ara bé, aquest escenari, asseguren, no es preveu en els pròxims anys, quan s'espera que la creació de llocs de treball creixi a un ritme similar al del PIB.

stats