Unes 500 persones es manifesten a Lloseta contra el tancament de Cemex

Els sindicats volen intensificar la pressió perquè l'empresa reconsideri la decisió

Al voltant de 500 persones s'han concentrat aquest dissabte davant la planta de  Cemex  a Lloseta per protestar contra el seu tancament i per demanar a l'empresa que reconsideri la decisió, ja que pensen que es tracta d'una fàbrica que ofereix rendibilitat.

El secretari general de CCOO a les Illes Balears, José Luis García, ha manifestat que és necessari incrementar la pressió per tractar de salvar la planta. "Pensam que no hi ha raons objectives per al tancament de  Cemex , L'empresa encara no ens ha presentat una  raó  clara que ho justifiqui", ha dit.

Aquesta decisió afecta una plantilla d'unes 140 persones; s'hi han d' afegir tots els llocs de feina indirectes de les empreses subcontractades que realitzen algun servei per a la planta de Lloseta.

"A més –apunta  García– , és important destacar l'impacte d'un centre d'aquestes característiques en una localitat petita com Lloseta i fins i tot per a tota la  comarca Aquests treballadors   utilitzen  serveis que ofereixen els pobles del voltant, els quals notaran el tancament si es produeix".

García  ha criticat la manca de transparència en aquesta decisió i ha assegurat que "no és possible que es tanqui una fàbrica simplement perquè volen maximitzar els beneficis. Quan hi ha hagut  pèrdues  s'han socialitzat i ara que hi ha beneficis a les empreses, encara en volen més", ha exclamat.

Per la seva banda, el responsable a les Illes del sindicat UGT,  Alejandro   Teixas, ha  manifestat  que "tenim esperances  que  es torni  enrere . L'empresa no s'ha volgut seure  a negociar abans de presentar la regulació per poder tenir més força,  però  és dolorós que a una plantilla que ha fet tants d'esforços encara se li'n demanin més".

Els dos sindicats han afirmat que tant el Govern balear com l'andalús i el Ministeri d'Indústria donen suport a la petició de continuar amb les plantes de Lloseta i Almeria, que són les que  Cemex  té  la intenció  de tancar.

Creix el rumor que  Cemex  podria reconsiderar la  decisió, ja que  si no ho fa  és  possible que "les relacions amb el govern d'Espanya quedin deteriorades si continuen actuant de manera unilateral", ha afegit  García .

El Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, la Junta d'Andalusia, el Govern balear i els sindicats CCOO i UGT varen demanar aquest dimecres a  Cemex  obrir una mesa de negociació prèvia a la presentació de l'acomiadament col·lectiu que la  cimentera  comunicarà dimecres que ve, després que la companyia anunciàs el tancament de dues plantes situades a Almeria i Lloseta.

Les negociacions començaran dia 7 de novembre i, dels 13 membres de la part social que formaran la mesa, dos seran de les Balears, segons han explicat els dos sindicats que han participat en la protesta.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF