Pensions

Les pensions contributives augmentaran un 2,5% a partir de gener

Amb la reforma, l’IPC dels 12 mesos anteriors és l’indicador per revaloritzar les pensions cada any

2 min
Els fons de pensions són un vehicle per  a la jubilació.

MADRIDA partir de l'1 de gener del 2022 els pensionistes veuran revaloritzada la seva pensió contributiva un 2,5% per l'impuls de l'IPC. L'augment és fruit de la nova fórmula de revalorització que recull el projecte de llei de reforma de les pensions i que té en compte la inflació interanual mitjana dels 12 mesos anteriors, és a dir, des del desembre de l'any passat fins al novembre d'aquest any. Així ho van acordar govern espanyol, sindicats i patronals a l'estiu, amb la qual cosa van deixar enrere el topall del 0,25% de la reforma del PP aprovat en un context de dèficit a l'Estat. A més, aquell acord recull que en cas d’inflació negativa, els pensionistes no veuran reduïts els seus ingressos, sinó que es mantindran igual.

El càlcul s'ha pogut fer aquest dilluns després que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) hagi publicat que l'Índex de Preus de Consum anticipat ha tornat a pujar al novembre un 0,4 en relació amb el mes anterior, cosa que ha situat la taxa interanual en un 5,6%. Els pressupostos generals de l'Estat per al 2022, aprovats la setmana passada al Congrés de Diputats, recollien aquesta revalorització, per bé que no es concretava cap xifra perquè fins ara no s'ha conegut la dada de la inflació.

Fonts del ministeri d'Hisenda apuntaven a un augment d'entre un 2,2% i un 2,3% l’any que ve, una xifra que finalment s'ha inflat fins al 2,5% a causa de la inflació. En tot cas, caldrà esperar a conèixer la dada definitiva de l'IPC d'aquest mes de novembre (malgrat que normalment no és diferent de la xifra anticipada) que l'INE publicarà el 15 de desembre per confirmar el percentatge exacte de l'augment de les pensions contributives a partir de gener. Fonts del ministeri d'Inclusió i de la Seguretat Social apunten que la revalorització es traduirà en uns 3.000 milions d'euros.

L'IPC, però, també revaloritzarà la paga compensatòria de les pensions, és a dir, la paga que han de rebre els pensionistes en cas d'una desviació dels preus respecte a la revalorització inicial de les pensions (aquest 2021 han augmentat un 0,9%). Des del ministeri d'Inclusió i de la Seguretat Social calculen que el cost d'aquesta paga compensatòria serà de "poc més de 2.000 milions d'euros", que s'abonaran al gener.

Pensions mínimes i salaris públics

El que sí que recullen els comptes públics de l'Estat és la revalorització de les pensions mínimes i les no contributives, així com de l'ingrés mínim vital, que serà d'un 3% el 2022. També l'augment d'un 2% dels salaris dels funcionaris. En total, es destinaran 171.165 milions dels comptes públics de l'Estat a pagar les pensions (un 4,8% més en comparació amb els pressupostos vigents).

La inflació fa mesos que viu una escalada, malgrat que els organismes supervisors mantenen que és un creixement "transitori". Els culpables d'aquest increment han sigut en aquesta ocasió l'encariment dels aliments i, en menor mesura, dels carburants per a vehicles privats, fet que contrasta amb els descensos que van experimentar el novembre del 2020.

stats