Economia 19/11/2021

La patronal vol tutors de pràctiques formats per ser-ho

Ha fet una nova proposta sobre el text del govern espanyol sobre els contractes formatius que les parts han d'acabar d'estudiar

2 min
Sánchez, Díaz i Calviño tracten el fons de la reforma laboral

MadridEn els últims dies, govern, patronal i sindicats han intensificat les reunions per presentar una proposta de reforma laboral abans que acabi l'any. La taula de diàleg social es reuneix ara dos dies a la setmana i aquest divendres els contractes formatius han centrat la trobada. Fonts de la negociació han destacat la bona sintonia que hi ha hagut, tot i que han admès que encara no han arribat a un acord sobre aquesta qüestió i s'han emplaçat a seguir negociant. “Ha sigut molt fructífera”, ha resumit la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en declaracions als mitjans de comunicació.

El mecanisme perquè els ERTO siguin permanents i la limitació de la temporalitat en els contractes són els dos grans pilars en disputa ara mateix, però de cap d'aquestes dues qüestions se n'ha parlat en la reunió d'aquest divendres, segons expliquen fonts del ministeri de Treball. La setmana passada tant patronal com sindicats van rebutjar la proposta del govern espanyol sobre els futurs ERTO perquè van considerar el mecanisme massa “complex”, mentre que aquest dimecres el govern espanyol va posar sobre la taula una proposta per limitar els contractes temporals a tres mesos. De moment, però, totes dues qüestions continuen obertes.

On s'ha avançat una mica més és en el redisseny dels contractes formatius, que combinen formació i retribució. Fins ara, el govern espanyol havia posat sobre la taula la possibilitat que poguessin tenir una durada d’entre tres mesos i dos anys, mentre que els que serveixen per adquirir pràctica professional podrien durar entre sis mesos i un any. A més, també s’havia proposat unificar el període de prova a un mes. De tota manera, encara havien de discutir l’edat permesa per a aquests contractes i la possibilitat que es poguessin subscriure a temps parcial. Segons les fonts del ministeri, la patronal hauria plantejat una proposta sobre el text del govern i, entre les mesures que l'executiu veuria amb bons ulls, hi ha la de formar personal de les empreses per tutoritzar les persones en pràctiques.

300.000 contractes indefinits

Paral·lelament, aquest divendres Díaz també ha anunciat a través d’un tuit que Inspecció de Treball ha aconseguit transformar més de 300.000 contractes temporals en indefinits en el que portem d’any. Precisament, reduir les taxes de temporalitat és un dels objectius que s’ha marcat el govern espanyol. Una fita que passa per modificacions en les contractacions que s’haurien de concretar, justament, en les negociacions per la reforma laboral.

stats