Economia 08/08/2021

París punxa la seva bombolla immobiliària

El preu de l’habitatge a la capital francesa baixa per primera vegada des del 2014

3 min
París punxa la seva bombolla immobiliària

BarcelonaAbans de la pandèmia, el lloguer d’un pis de 38 metres quadrats amb una habitació doble situat al districte 15 de París, que és a prop del punt neuràlgic de la ciutat, costava 1.600 euros al mes. Ara, després de gairebé un any i mig de covid, a través del portal immobiliari Lodgis es pot arrendar per 1.390. És a dir, un 13% menys. “Tot i que hi ha habitatges i zones que han mantingut el valor, en general els preus han baixat”, assegura un portaveu de Lodgis. De fet, i per primera vegada des del 2014, els preus de lloguer de París han caigut aquest any: un 4,5% des del març del 2020 fins avui, segons el baròmetre de SeLoger. A més, tal com ha fet públic la cambra de notaris de París, el volum de compravendes que s’han fet ha descendit un 11% a la capital francesa i el preu del metre quadrat ha passat de costar 12.890 a 12.500 euros. El sector immobiliari ja ha mostrat la seva preocupació perquè la tendència a la baixa no varia malgrat la lleugera recuperació econòmica.

“Els immobles que s’han vist més afectats són els més petits: apartaments i estudis”, expliquen des de Lodgis. Molts d’aquests habitatges se solien llogar a turistes a través de plataformes com AirBnb, però a causa de la pandèmia i l’absència de viatgers hi ha propietaris que han preferit arrendar-los a parisencs o directament posar-los a la venda, fet que ha provocat un augment de l’oferta. “L’ocupació d’aquest tipus d’habitatge és de prop d’un 20% i alguns dels propietaris que s’han endeutat per comprar-los, si no els lloguen durant un període llarg de temps, es poden veure obligats a vendre’ls. En aquest cas, estan disposats a negociar i a abaixar el preu”, afirma al diari francès Le Monde Gilles Parent, director de la patronal immobiliària francesa Agències Unides. De fet, segons l’informe de SeLoger, a la capital francesa s’han multiplicat per cinc el nombre d’apartaments petits i estudis que estan a la venda.

Així, tot i que les agències immobiliàries preveien que els preus de l’habitatge de París tornarien a pujar durant l’últim trimestre, no paren de disminuir. En canvi, la cotització del metre quadrat dels afores de París i d’altres ciutats franceses va a l’alça. La universalització del teletreball ha permès a molts parisencs abandonar definitivament la ciutat i comprar o llogar cases més barates i espaioses situades a la primera corona metropolitana.

A la recerca d’espai

Segons l’agència immobiliària Century 21, una de les ciutats on ha augmentat més la compra d’habitatges és Versalles, sobretot a les zones més a prop de l’estació que connecta amb el centre de la capital. Els immobles més buscats són els que tenen balcó, terrassa o fins i tot jardí.

També n’hi ha que han decidit marxar més enllà de la gran metròpolis i anar-se’n a viure al nord o al sud del país. “Ara només hauré de venir a París dues o tres vegades al mes”, diu un historiador de l’art que treballa per a una fundació dels Estats Units i prefereix mantenir-se en l’anonimat. Fa més de vint anys que està instal·lat a la capital francesa i ara ha decidit comprar una casa a Arles, prop de Montpeller. “Creiem que és un bon lloc per criar el nostre fill, més que a París, i el clima és molt millor i tenim el mar a prop”, justifica. També explica que té molts amics que ja han fet el pas o s’ho estan rumiant seriosament. “No ens enganyem, la clau és mantenir la feina i el sou de París i anar a viure a zones on el cost de vida és més baix i s’hi viu bé”.

El petit èxode parisenc

De fet, segons una enquesta de l’Institut Nacional d’Estadística i d’Estudis Econòmics, s’està produint un petit èxode: més d’un 10% dels parisencs han marxat de la capital durant el confinament i, si es tenen en compte aquells que viuen a París però no hi estan empadronats, el percentatge arriba al 23%. Molts opten per departaments de la costa Atlàntica, com Normandia i la Bretanya, però les ciutats que acullen més parisencs són Tolosa, Montpeller i Ais de Provença, des d’on amb el tren d’alta velocitat et pots plantar al centre de París en unes tres o quatre hores de viatge. Precisament en aquests municipis el preu del metre quadrat està pujant de forma accelerada i el problema de l’accés a l’habitatge dels veïns s’està agreujant. “Esclar, és que hi ha molts parisencs que estan comprant o llogant en aquestes ciutats. Amb els mateixos diners que destinaven a pagar un apartament petit o un estudi a París, arriben a Tolosa, per posar un exemple, i es compren un pis o una casa molt més gran”, confirma l’historiador de l’art que marxa a viure a Arles.

stats