Economia 19/03/2021

La pandèmia va passar una factura de més de 500 milions d'euros al Govern el 2020

La recaptació d'impostos per part de l'Executiu es va reduir 235,4 milions d'euros

Ara Balears
2 min
El subministrament de material de protecció contra el covid-19 ha estat un dels apartats on el Govern ha incrementat la despesa

PalmaLa pandèmia de coronavirus va costar 514,2 milions d'euros a les arques Govern, segons les dades de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors. D'una banda, el covid-19 va provocar unes despeses de 278,7 milions d'euros i, de l'altra, va reduir la recaptació d'impostos per part de l'Executiu en 235,4 milions d'euros a causa de la minva de l'activitat econòmica. El gruix de la despesa ha estat en l'àmbit sanitari, amb 151,6 milions d'euros, i en mesures de suport als sectors socials i econòmics més afectats per les conseqüències de la pandèmia, amb 96,9 milions d'euros. A més, 30,2 milions corresponen al reforç de serveis públics no sanitaris, sobretot en l'àmbit educatiu.

Pel que fa als ingressos tributaris, s'han perdut 122,5 milions d'euros en impostos cedits per l'Estat –el principal és l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats– i 99,3 milions en impostos propis –cànon de l'aigua i impost de turisme sostenible–, a més de 13,6 milions menys de recaptació de taxes. Segons ha explicat Hisenda en un comunicat, "els principals descensos corresponen a impostos més vinculats a l'activitat econòmica, com el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i l'impost sobre estades turístiques". Aquests dos tributs suposen el 90% de la pèrdua d'ingressos, diu la nota.

Ara bé, l'impacte en els comptes del Govern hauria estat molt més gran sense l'arribada de fons extraordinaris de l'Estat. Les Illes varen rebre del govern espanyol 458,4 milions d'euros a través de diversos fons, el principal dels quals va ser el fons covid, amb una assignació de 438,4 milions. A més, també varen arribar 59,4 milions més del sistema de finançament.

Les Balears varen batre l'any passat el rècord en despesa social, amb 3.340 milions d'euros –un 9% més que el 2019–, mentre que el total de la despesa va ser de 4.623 milions. El total de la despesa sanitària va arribar a ser de 1.940 milions d'euros. En l'apartat de subministrament de material sanitari, el Govern va tenir 230,6 milions més de despeses que el 2019.

stats