Economia 29/04/2019

Els pagesos demanen al Govern ajudes per pal·liar els danys de la sequera

Calculen que s'ha perdut el 50% de la collita de cereals i entre el 70% i el 80% de la de lleguminoses

Ara Balears
2 min
Els pagesos demanen al Govern ajudes per pal·liar els danys de la sequera

PalmaRepresentants de diverses associacions agràries de les Balears s'han reunit aquest dilluns amb el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, per sol·licitar-li ajuda per pal·liar el descens en les collites motivat per la sequera. Els agricultors calculen que aquest any s'ha perdut el 50% de la collita de cereals i entre el 70% i el 80% de la collita de lleguminoses, segons informa Efe.

El gerent d'Asaja, Joan Simonet, ha assegurat que des de fa dos mesos els agricultors estan en contacte amb la Conselleria per sol·licitar ajuda urgent. "A Menorca i Eivissa els mals són encara majors que a Mallorca", ha dit Simonet.

A la reunió hi han assistit representants d'Unió de Pagesos, Asaja, Unió de Petits Agricultors i Ramaders, Cooperatives Agroalimentàries i l'Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca.

"Durant la reunió que hem mantingut aquest dilluns, el conseller ens ha promès una ajuda a través d'una campanya per subministrar-nos llavors però, a més, calculam que les pèrdues sofertes aquest any només podrien pal·liar-se rebent 360 euros per a alimentació per vaca i entre 50 i 60 euros per ovella", ha explicat el gerent d'Asaja.

El portaveu d'Unió de Pagesos, Sebastià Ordinas, ha assegurat que ha vist "bona predisposició" per part del conseller, encara que durant la reunió "no s'ha concretat res". "Hem perdut entre el 40% i el 50% del total del menjar dels animals a causa de la sequera", ha indicat Ordinas, qui confia que els representants dels agricultors tornin a reunir-se "molt aviat" amb el conseller Vidal per aconseguir un compromís formal d'ajudes.

Després de la reunió, Vidal ha dit que fa dos mesos que la Conselleria fa un seguiment de la situació i ha assegurat que aquest any està sent "molt heterogeni". "A l'octubre va haver-hi moltes pluges i després va arribar la sequera", ha assenyalat el conseller, per a qui "ha plogut malament".

Ha assegurat que els estudis elaborats pel seu departament apunten a pèrdues d'entre un 20% i un 40% del farratge i els cereals, depenent de les zones. Vidal ha avançat que la seva conselleria ajudarà el sector agrari fent una aportació de llavors, però no ha garantit cap subvenció econòmica.

stats