Economia 01/08/2018

Ofensiva del Govern contra els albergs juvenils que es comercialitzen de forma turística

Turisme ja té una proposta de sanció per a un dels albergs i altres tres expedients oberts, amb multes a partir de 20.000 euros

Carles Tudurí
2 min
Les illes compten amb 17 albergs juvenils, la gran majoría turístics.

PalmaLa Conselleria de Turisme ha iniciat una ofensiva contra els albergs juvenils que es comercialitzen de forma turística, ja que ja té una proposta de sanció per a un d'aquests establiments i tres altres expedients sancionadors en marxa. A les Illes Balears hi ha desset albergs juvenils, però la gran majoria són realment establiments turístics destinats a clients internacionals.

La lluita contra aquest tipus d'oferta és conseqüència del canvi de normativa de Joventut produïda a principis de juliol que no permet que els albergs s'anunciïn en canals de comercialització turística, com Booking i Expedia, per exemple, i que, a més, els obliga a comptar amb un programa educació.

A més, Turisme recorda que, a partir d'enguany, la comercialització il·legal es castiga amb una sanció mínima de 20.000 euros, davant els 4.000 euros de multa de l'any passat.

Aquests establiments suposen un total de 1.643 places. El Govern va modificar la normativa de Joventut per temor que la figura d'alberg turístic es convertís "en un colador per legalitzar noves places", segons la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur.

A més, aquests albergs no poden oferir principalment habitacions dobles o individuals, ja que estan obligats per la nova normativa a tenir un percentatge molt alt de les seves places en habitacions col·lectives. També s'especifica la necessitat que el local tingui els espais comuns que caracteritzen un alberg, com una sala per menjar o una cuina. "El que no es pot continuar fent és amagar un petit hotel d'habitacions dobles o individuals, sense aquests espais comuns, sota la figura d'alberg juvenil, que té una funció diferent", explica el director de l'Institut Balear de Joventut, Joan Ferrà.

Palma ha passat en poc anys de pràcticament no tenir cap alberg juvenil a tenir una oferta destacada. L'alberg de Platja de Palma és actualment utilitzat per acollir refugiats, però hi ha exemples de 'hostels' que es comercialitzen igual que qualsevol plaça hotelera.

Hostel Fleming, We Hostel Palma, Singular Hostel, Hostel Pura Vida, Urban Hotels Palma i Palma Port Hostel són alguns dels que s'han obert els darrers anys i que s'han unit al Central Palma, establiment més veterà. A la Part Forana n'hi ha també alguns exemples, com la Fita Backpackers, a Esporles, i Hostel Sóller. En temporada alta el preu d'una habitació doble d'alguns d'aquests establiments supera els 100 euros. Fins i tot un llit en dormitori col·lectiu se situa per damunt els 40 euros.

Tot i la proliferació de nous albergs, les Illes encara estan lluny de l'oferta que tenen altres destinacions turístiques. A Barcelona hi ha 213 albergs amb unes 20.000 places d'allotjament. Amb la nova normativa s'impedirà que aquest segment arribi a una dimensió similar.

stats