Economia 18/11/2019

L'ocupació en el sector turístic cau a les Illes un 6,8% a l'octubre respecte del mateix mes de 2018

Les Balears i les Canàries són les dues úniques comunitats on ha disminuït l'ocupació en el conjunt d'hostaleria i operadors turístics

Ara Balears
2 min
A Espanya, l'ocupació en el sector turístic va créixer un 3% a l'octubre

PalmaEl nombre de treballadors del sector turístic afiliats a la Seguretat Social de Balears es va situar l'octubre passat en 84.523 persones, fet que suposa una caiguda del 6,8% respecte del mateix mes de 2018, segons ha informat el govern espanyol aquest dilluns.

A Espanya, l'ocupació en aquest sector va créixer un 3% a l'octubre respecte del mateix mes de 2018, fins a superar els 2,4 milions de treballadors donats d'alta a la Seguretat Social (70.646 persones més), malgrat les caigudes produïdes a les Illes i les Canàries per l'impacte de la fallida de Thomas Cook.

Per la secretària d'Estat de Turisme, Isabel Oliver, aquestes dades "demostren la fortalesa del sector turístic espanyol, que manté un bon ritme en la creació d'ocupació més enllà del període estival, malgrat l'impacte de la fallida de Thomas Cook, que s'ha notat a les Canàries i les Balears". Aquestes dues comunitats autònomes varen ser a l'octubre les úniques amb caigudes de l'ocupació en el conjunt d'hostaleria i agències de viatges i operadors turístics.

L'ocupació en el segment d'hostaleria i en el d'agències de viatges i operadors turístics va sumar a l'octubre prop d'1,7 milions d'afiliats, amb 39.832 treballadors addicionals (un 2,5% més), gràcies a una remuntada del 2,9% en els serveis de menjars i begudes i del 0,8% en els d'allotjament.

Les agències de viatges i operadors turístics varen guanyar 1.350 treballadors (un 2,5%) i mostraren un comportament positiu des de desembre de 2014, mentre que en altres activitats turístiques va haver-hi un augment de 29.464 afiliats (un 4,1% més).

La xifra d'assalariats en el turisme, que representa el 80% dels treballadors del sector (més d'1,9 milions), va créixer un 3,4% a l'octubre respecte del mateix mes de l'any anterior, amb pujades en totes les branques d'activitat.

Els majors creixements de l'ocupació en hostaleria i agències de viatges i operadors turístics es varen registrar a Ceuta i Melilla, del 6,5%; Múrcia, del 4,8%, i Andalusia, del 4,5%.

En valors absoluts, Andalusia va ser la comunitat on més varen créixer tant els assalariats com els autònoms, seguida de Catalunya, Comunitat de Madrid, País Valencià, País Basc i Múrcia. Els afiliats assalariats es varen incrementar en totes les comunitats, amb Ceuta i Melilla al capdavant (un 8,4% més), a excepció de les Illes Balears i les Canàries, que varen sofrir descensos del 7,6% i del 0,8%, respectivament.

stats