Energia

Octubre, el mes amb la llum més cara de la història: 200 €/MWh

La ministra Ribera nega el perill d'una apagada a Espanya i assegura que hi ha gas per superar 20 borrasques 'Filomena'

2 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ahir, al Congrés.

L'octubre ha sigut definitivament el mes amb la llum mes cara de la història. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) situa el rebut mensual per a una família mitjana per sobre dels 100 euros. I el mercat majorista reflecteix clarament l'encariment del preu de l'electricitat. La mitjana del preu del megawatt hora en el mercat majorista ha escalat fins els 199,9 euros, segons les dades publicades aquest dimecres per OMIE, l'operador del mercat ibèric de l'electricitat.

LLUM

A l'encariment de la llum si sumen ara els temors d'una apagada general després que Algèria hagi suspès definitivament el transport de gas natural a Espanya a través d'un dels gasoductes existents, el Magrib-Europa, que ha deixat d'operar per la ruptura de relacions entre el Marroc i Algèria. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha afanyat aquest dimarts a assegurar que Espanya té prou reserves de gas i no hi ha perill de desabastiment.

Teresa Ribera, en unes declaracions a TVE, ha insistit que Espanya compta amb reserves de gas per a 40 o 43 dies, la qual cosa arribaria per cobrir vint episodis com el de la tempesta Filomena. "L'episodi més tens que hem viscut els últims anys ha sigut el Filomena i vam consumir l'equivalent a dos dies", ha indicat Ribera, que ha afegit que "tenim una reserva molt, molt, molt important". 

La ministra ha subratllat que Espanya fa mesos que treballa per garantir el subministrament de gas perquè les relacions entre el Marroc i Algèria estaven trencades des de l'estiu i se sabia que no renovarien el contracte que acabava el 31 d'octubre per al gasoducte Magrib-Europa, a través del qual Algèria transportava gas natural a Espanya via Marroc. Davant d'aquesta situació, Espanya va decidir acumular reserves i incrementar els slots, és a dir, l'arribada de vaixells durant tot l'hivern per descarregar en les plantes regasificadores, la qual cosa ha permès comptar actualment amb aquestes reserves per a 40 o 43 dies de consum. 

Segon gasoducte

Ribera també ha assenyalat que l'altre gasoducte entre Algèria i Espanya, el Medgaz, que no passa pel Marroc, es prepara per bombar més gas, la qual cosa pràcticament permetria cobrir el consum previst per a Espanya aquest any. "Encara hi hauria una part important, però inferior, del conjunt de gas que haurem de consumir el 2022 que arribarà a través de vaixell", ha explicat. 

En tot cas, ha recordat que Algèria ha mostrat plena predisposició a oferir més gas a Espanya si calgués. "A partir d'aquí són les mateixes companyies les que entren en contractacions tècniques i de preu", ha indicat. 

stats