Finances personals
Economia 12/02/2021

La nova fiscalitat premia els plans de pensions d’empresa

El govern redueix les desgravacions dels plans personals

3 min
La nova fiscalitat premia els plans de pensions d'empresa

Els plans de pensions no han canviat, però la seva fiscalitat sí. I profundament. Amb l’entrada en vigor dels pressupostos generals de l’Estat del 2021, el dia 1 de gener d’aquest any, el govern espanyol va canviar les desgravacions per als plans de pensions, que fins ara havien estat generoses en els casos de plans individuals, amb l’objectiu d’afavorir els de pensions d’empresa.

Fins a aquest gener, els plans tenien una exempció de fins a 8.000 euros anuals (o del 30% dels ingressos si és inferior) a la base imposable de la declaració de la renda. Per exemple, un treballador amb un sou anual de 40.000 euros havia de pagar un impost sobre la renda (IRPF) d’acord amb aquests ingressos, però, si dedicava 5.000 euros a un pla de pensions, se l’hi descomptaven dels 40.000, per la qual cosa pagava un IRPF com si n’hagués guanyat 35.000.

Aquesta exempció era temporal, ja que, en el moment de liquidar el pla de pensions quan el titular es jubila, cal declarar-lo i pagar-ne l’IRPF corresponent, perquè l’Estat el considera una renda del treball.

L’exempció de 8.000 euros servia tant per als plans de pensions personals com per als d’empresa. Fins ara, els primers eren els més habituals entre la població. Són aquells que tenen com a titular una sola persona, que hi va posant diners pel seu compte cada cert temps fins que arriba el moment de jubilar-se (o d’abandonar la feina per alguna altra raó, com per exemple una baixa permanent). L’altre cas són els plans d’empresa, que tenen de titular una persona però qui hi posa diners és la companyia on treballa.

Els 8.000 euros era el màxim per persona que la llei permetia invertir en plans (del tipus que siguin) en un any.

Menys desgravació a l’IRPF

La nova fiscalitat, però, diferencia les contribucions entre els plans personals i els d’empresa. En el cas dels primers, es rebaixa la contribució a 2.000 euros per any. En canvi, les contribucions en plans d’empresa es mantenen en 8.000 euros, sempre que siguin fetes per la companyia (alguns plans d’empresa permeten que hi contribueixin tant el treballador com l’ocupador). Així doncs, si se sumen les dues xifres, el màxim que es pot dedicar ara a contribucions passa a ser de 10.000 euros per persona i any, però amb molt més pes dels plans empresarials.

Aquest fet lliga amb la reforma de les pensions que la Unió Europea reclama a l’Estat des de fa temps i que el govern central està preparant. La Comissió Europea demana a Espanya que asseguri la sostenibilitat del seu sistema de pensions, per la qual cosa afavorir que siguin les empreses les que dediquin més esforços als plans privats dels seus treballadors pot ser una manera de compensar futures rebaixes de les prestacions públiques.

De fet, a diferència d’altres països europeus, com Alemanya o els Països Baixos, els plans de pensions empresarials tenen poca demanda a Espanya. Concretament, només uns dos milions de participants a Espanya, i acumulen uns 35.000 milions d’euros, segons dades d’Inverco, la patronal de fons de pensions.

Els nous canvis, doncs, afecten aquelles persones que dedicaven més de 2.000 euros anuals a plans personals, que amb la declaració de la renda del 2021 veuran com se’ls redueixen les exempcions. Els experts asseguren que la situació anterior afavoria sobretot el 10% dels contribuents amb rendes més altes -els únics que podien dedicar grans quantitats als seus plans-, que es podien arribar a deduir fins a 3.600 euros d’IRPF. Amb les noves modificacions, però, el màxim possible de deducció serà de 900 euros per a les rendes més elevades.

stats