El Govern espera per a enguany un creixement del PIB d'un 2,7%, el mateix que el 2018

El conseller Negueruela destaca que per primera vegada les retribucions salarials se situen a les Illes per damunt de la mitjana espanyola

El PIB de les Illes Balears va tancar el 2018 amb un creixement d'un 2,7%, d’acord amb les estimacions de la Direcció General d’Ocupació i Economia, una dada que confirma quatre anys seguits de creixement elevat del PIB, per sobre de les dades registrades a l'Estat (2,5%) i Europa (1,8%), segons han explicat aquest dimecres en roda de premsa el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou. Per al 2019 s'espera el mateix increment.

Es tracta de la major etapa de creixement econòmic del territori, la més prolongada des de l’entrada de l’euro i molt superior a l’anterior fase expansiva. El creixement acumulat de les Illes entre el 2015 i el 2018 és d'un 14,1%.

El conseller ha explicat que, a diferència d’altres etapes de creixement, l’actual destaca per ser més intensa i inclusiva, ja que les dades mostren la robustesa dels indicadors, "juntament amb un augment de l’ocupació de qualitat, amb llocs de treball molt més estables i amb millors retribucions salarials que, per primera vegada, se situen per sobre de la mitjana espanyola", destaquen des del Govern.

El titular de Treball ha explicat que “la base d’un diàleg social fort permet redistribuir millor la riquesa. En aquest sentit, els agents econòmics i socials han estat responsables i, al costat del full de ruta econòmica pactada en les diferents taules, han permès millorar la situació del conjunt de la ciutadania. Aquest és el factor diferencial de l’intens creixement econòmic balear, que s’ha produït en un context de creació d’ocupació de qualitat amb increments salarials pactats entre patronals i sindicats”.

Sectors

En l’actual context d’expansió econòmica, tots els sectors registren increments. El sector de serveis i el de la construcció són els que més variació positiva aporten, amb un 2,7% i un 3,5% respectivament. Cal destacar l’impuls que estan registrant els sectors de la indústria i agropesquer, el primer amb un augment del 1,4% el 2018 i un creixement acumulat del 8,2% entre el 2015 i el 2018, i el segon amb un increment del 0,9% el 2018 i un acumulat d'un 4,9%.

Illes

El creixement econòmic també s’ha registrat a cadascuna de les illes, que creixen a un ritme del 2% o superior i mostren el major creixement del VAB des de l’entrada de l’euro. Així, el PIB de Mallorca el 2018 ha estat de 2,6%, amb un creixement acumulat del 14% en l’últim quadrienni, Menorca ha crescut un 2% i encadena quatre anys consecutius de creixements superiors o iguals al 2% i un acumulat de 12,1% de creixement econòmic des del 2015.

El 2018, Eivissa i Formentera tancaren amb un creixement del 3,5%, molt per sobre de la mitjana estatal i gairebé el doble de la mitjana de la Unió Europea. L’economia pitiüsa es troba un 16,2% per sobre del valor del 2015.

Previsió per al 2019: un increment del 2,7%

El bon resultat del 2018 permet començar el 2019 amb elements positius que fan preveure la continuïtat del creixement i un PIB del 2,7%, d’acord amb estimacions inicials de la Direcció General d’Ocupació i Economia. Entre els factors que permeten mantenir l’optimisme destaquen l’activitat turística, amb un avançament de la crida dels fixos discontinus un 2,6% superior al 2018, tot i la Setmana Santa tardana; l’indicador de la despesa turística, que al gener del 2019 és gairebé un 20% superior respecte del mateix mes de l’any anterior, o el consum en comerç minorista, l’índex del qual és un 2,7% major.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF