Un estudi conclou que els clubs nàutics varen generar l'1,9% del PIB balear abans de la pandèmia

L'Associació de Clubs Nàutics de Balears ha pagat un estudi a la Universitat de les Illes Balears per analitzar l'impacte econòmic i social del sector 

El 2019, un any abans que començàs la pandèmia del covid-19, els clubs nàutics varen provocar un volum de negoci d'uns 627 milions d'euros, una xifra que suposa l'1,9% del Producte Interior Brut de les Balears (PIB). A més, varen generar 3.833 llocs de feina, segons un estudi encarregat per l'Associació de Clubs Nàutics de Balears (ACNB) al Departament d'Economia i Empresa de la UIB. Els doctors Rafel Crespí, María Antonia García i Margarita Alemany han analitzat l'impacte social i econòmic d'aquests clubs a les Illes.

Els investigadors han calculat que l'impacte global dels clubs nàutics va ser concretament de 626.908 milions d'euros respecte de la seva producció total i varen comptabilitzar una aportació de 209.621 milions d'euros de valor afegit. Així, els 24 clubs que han format part de l'estudi varen gestionar el 2019 un pressupost total de 56,2 milions d'euros. Segons ha explicat Crespí durant la presentació, aquestes dades reflecteixen que aquest sector és un "important dinamitzador" per a l'economia balear.

En total, els clubs nàutics de les Illes varen gestionar 8.245 punts d'amarrament a tot l'Arxipèlag amb entitats que alberguen 5.499 embarcacions de menys de 10 metres d'eslora. Segons l'estudi, un 80% dels punts d'amarrament d'aquests clubs estan ocupats per clients locals, tot i que el client que ve de la Península també està agafant força. A més, hi va haver fins a 7.748 alumnes que varen participar en els processos de formació que es varen impartir en aquestes entitats. L'informe també destaca l'organització contínua de competicions i regates durant tot l'any. 

El gerent de l'Associació de Clubs Nàutics de Balears, Rafael Palmer, ha assegurat que "encara és prest" per conèixer l'impacte que ha tingut la pandèmia sobre l'activitat d'aquestes entitats i ha declarat que l'impacte que tingui aquest any dependrà del ritme de vacunació i de la situació epidemiològica que hi hagi quan comenci la temporada. 

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF