Xarxes
Economia 21/12/2022

Musk diu ara que dimitirà quan trobi algú "prou ximple" per dirigir Twitter

Després de perdre la votació sobre la seva continuïtat com a CEO, posposa la decisió fins que trobi un substitut

3 min
Elon Musk durant una conferència al sud de Texas

Barcelona¿Dimitirà Elon Musk com a CEO de Twitter? La pregunta havia planat sobre la xarxa social i mitjans de tot el món des que el magnat va perdre l'enquesta que ell mateix havia llançat sobre la seva continuïtat al capdavant de la companyia –i que s'havia compromès a acatar–. Dels 17,5 milions d'usuaris de la xarxa social que van votar en l'enquesta plantejada pel magnat, un 57% van apostar perquè fes un pas al costat, mentre que els partidaris que continués com a cap de Twitter van aconseguir al 42,5% dels vots. Després de diverses hores callat, Musk va trencar el silenci aquest dimarts amb diversos missatges críptics que no acabaven d'aclarir què faria. I ha estat aquesta matinada quan finalment ha dit que dimitirà, sí, però només quan trobi un nou conseller delegat. "Tan bon punt trobi algú prou ximple per acceptar la feina!", ha precisat en un tuit en què afegeix que, un cop trobi substitut, només dirigirà els "equips de software i servidors".

Amb aquest missatge, doncs, es fa difícil dir que Musk ha acatat els resultats de l'enquesta, tal com s'hi havia compromès. D'una banda, perquè posposa sine die la seva dimissió com a CEO. De l'altra, perquè en anteriors ocasions ja havia dit que no tenia cap interès a ser conseller delegat de les seves empreses –ho és també de Tesla i Space X– i que estava buscant un substitut. "La qüestió no és trobar un CEO, la qüestió és trobar un CEO capaç de mantenir Twitter viu", va tuitejar fins i tot dilluns, amb la votació ja en marxa. L'enquesta en si, de fet, tenia un punt de trampa: fos quin fos el resultat, Musk continuaria sent propietari de Twitter i, per tant, controlant-ne el rumb.

Musk havia aplicat fins ara els resultats de les votacions que ha organitzat a la xarxa social, com va passar amb la reactivació del compte de l'expresident dels EUA Donald Trump i l'aixecament de la suspensió la setmana passada dels comptes de diversos periodistes. Cap d'aquestes decisions, però, l'havia afectat directament com ara. Pel que pugui ser en un futur, aquest dimarts el magnat va anunciar que a partir d'ara només els usuaris de la modalitat Blue –els comptes certificats amb el tic blau, i que des de la seva arribada costen 8 dòlars mensuals– podran votar sobre les polítiques de Twitter. "Bona idea. Twitter farà aquest canvi", li va respondre a un usuari que li plantejava aquesta possibilitat. Poc abans havia qualificat d'"interessant" la teoria de dos tuitaires que assenyalaven que els resultats de l'enquesta podrien haver estat manipulats per bots, és a dir, per comptes falsos.

Toc d'atenció del Parlament Europeu

Per què Musk es refereix al futur CEO com algú "prou ximple" o capaç de mantenir Twitter "viu"? El terratrèmol que va suposar la compra de la companyia per 44.000 milions de dòlars, ara fa dos mesos, ha estat marcat per decisions polèmiques i una gestió agressiva que ha allunyat els anunciants, ha causat una allau de dimissions i ha agreujat les pèrdues de l'empresa, posant fins i tot en qüestió la seva viabilitat i la continuïtat de la xarxa social. En un suposat intent de retallar despeses, Musk va començar acomiadant gairebé la meitat dels 7.500 treballadors de Twitter i, segons les últimes informacions, ha acabat deixant de pagar el lloguer de les oficines i plantejant-se no pagar les indemnitzacions dels empleats acomiadats. Les noves polítiques a la xarxa social de qui es defineix com un defensor de la llibertat d'expressió també han sigut controvertides.

Aquest mateix dilluns, de fet, el Parlament Europeu va enviar una carta a Musk en què se'l convida a comparèixer a la cambra per mantenir una conversa "franca en públic" i se li demana que Twitter no sigui "involuntàriament" un "catalitzador del discurs d'odi, ingerència electoral i desinformació". A la carta, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola, el convida a les comissions de Llibertats Civils i de Mercat Interior i Protecció del Consumidor, alhora que li recorda que aquesta institució representa 450 milions de ciutadans. "Twitter juga un paper central a la vida democràtica de la Unió Europea i obre la possibilitat del discurs civil, raó de més perquè s'adhereixi al marc regulador en què opera", assenyala Metsola, que confia que el magnat "respongui afirmativament" a la seva invitació.

stats