Economia 14/04/2021

Mor Bernie Madoff, el més gran estafador de Wall Street

A punt de fer 83 anys, complia condemna en una presó per haver causat un forat de 65.000 milions de dòlars

3 min
Bernie Madoff sortint del jutjat de Nova York el 2009, durant el seu judici.

BarcelonaBernard Lawrence Madoff (Queens, 29 d'abril de 1938), el més gran estafador de la història de Wall Street, ha mort aquest dimecres, segons han informat les autoritats federals de presons dels Estats Units. Madoff estava complint condemna després d'haver protagonitzat l'estafa piramidal més gran de què es té coneixement, de més de 65.000 milions de dòlars (quasi 50.000 milions d'euros). Segons les autoritats, Madoff ha mort al centre mèdic Butner, a l'estat de Carolina del Nord, a prop de la presó on estava ingressat, sembla que per causes naturals.

Bernie Madoff va ser detingut l'any 2008, en plena crisi financera, per una estafa mitjançant l'esquema Ponzi, és a dir, una estafa piramidal en què es demana diners a inversors i els fons que es capten s'utilitzen per pagar els rendiments als inversors més antics, sense que hi hagi actius reals al darrere. Arriba un moment, que en el cas de Madoff va ser l'esclat de Lehman Brothers, que l'estafador ja no pot retribuir als inversors els rendiments promesos i la piràmide s'enfonsa. El juny del 2009, quan no feia ni un any que havia esclatat l'escàndol, Madoff va ser condemnat a 150 anys de presó per aquests fets i va entrar a la presó.

L'estafador ja feia temps que estava malalt. Ara fa un any els seus advocats havien demanat, sense èxit, que el deixessin sortir de la presó amb motiu de la pandèmia del covid-19 argumentant que patia una malaltia renal terminal, a més d'altres patologies cròniques. Madoff va admetre en el seu judici que havia estafat milers de milions de dòlars a milers dels seus clients durant molts anys. Un fideïcomissari nomenat pel tribunal va aconseguir recuperar 13.000 milions de dòlars. Els encarregats pel jutge de recuperar els diners van concloure que era un sociòpata que no pensava en el mal que havia fet a les seves víctimes. Un d'aquests encarregats de recuperar el màxim de diners va explicar que l'estafador pensava que el seu pla funcionaria i que podria controlar la situació, fins que se li va escapar de les mans.

La seva empresa va estar entre les cinc que van impulsar el desenvolupament del Nasdaq i ell mateix va treballar com coordinador en cap d'aquest mercat de valors. El seu grup va començar a operar als anys 60 amb dues àrees separades: d'una banda, el broker Bernard Madoff Investment Securities LLC, amb les funcions de corredor de borsa i creador de mercat, on treballava la majoria del personal. De l'altra, Madoff Investment Advisory, focus del frau. En aquesta última, Bernard Madoff feia les inversions per a hedge funds com Fairfield Sentry, Kingate o Optimal (del grup Santander). Aquesta àrea d'inversions no es va registrar a la SEC –l'autoritat borsària dels Estats Units– fins al 2006.

Víctimes conegudes

L'estafa va deixar milers de víctimes entre persones, empreses i fins i tot societats benèfiques. Moltes eren anònimes, però n'hi va haver de conegudes, com ara els actors Kevin Bacon, Kyra Sedgwick i John Malkovich, el llançador de beisbol Sandy Koufax i una entitat benèfica associada al director Steven Spielberg.

Abans de ser detingut, Madoff duia una bona vida amb la seva esposa Ruth. Tenia un àtic a Manhattan, una vil·la a França, cotxes i iots de luxe, amb un patrimoni calculat en 825 milions de dòlars. Però quan va ser jutjat cap familiar directe li va donar suport a la sala del tribunal, mentre admetia al jutge de districte Denny Chin que havia deixat un forat econòmic massa gran. "Quan vaig començar aquest problema, aquest delicte, vaig creure que me'n podria sortir, però es va fer impossible", va dir Madoff al tribunal. "Com més ho intentava, més m'endinsava en un forat", va admetre. Només va poder demanar perdó: "Em sap greu. Sé que això no us ajuda", va dir a les víctimes.

stats