Economia 14/12/2016

Montoro planta cara a l'FMI: "Espanya no necessita apujar impostos, i menys l'IVA"

El ministre d'Hisenda i Funció Pública avança que la recaptació d'aquest any serà "històrica" i assegura que "no hi ha cap esport o equip que quedi fora del control de l'Agència Tributària"

Júlia Manresa
2 min
El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro durant la sessió de control d'aquest dimecres.

MadridEl govern de Mariano Rajoy no té la intenció d'apujar l'IVA, com va reclamar ahir el Fons Monetari Internacional (FMI). Aquest dimecres el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha tret pit per la seva gestió i per la recaptació fiscal de l'Estat aquest últim exercici. De fet, ha anticipat que aquest any la recaptació serà rècord i, per això, ha descartat que calgui apujar més impostos: "Espanya no necessita apujar impostos, i menys l'IVA", ha etzibat.

Montoro ha avançat que el 2016 s'haurà recaptat entre un 3% i un 4% més per tributs que l'any anterior, és a dir, uns 188.000 milions més. "Serà la segona recaptació més gran de la història i això té especial importància tenint en compte que hem reduït els impostos", ha aclarit.

En sortir de la sessió de control, el seu homòleg del ministeri d'Economia, Luis de Guindos, també ha anat en la mateixa línia i ha volgut destacar que l'informe de l'FMI feia referència a una forta recuperació de l'economia espanyola, alhora que ha assegurat que amb aquesta recuperació és suficient per complir amb les exigències internacionals sense la necessitat d'apujar l'IVA.

El cas de Football Leaks

Durant la sessió d'aquest dimecres, Montoro també ha hagut de respondre sobre els diversos casos d'elusió fiscal per part de grans fortunes del món del futbol que han anat aflorant les últimes setmanes. El ministre, però, sosté que "no hi ha cap tipus d'activitat econòmica o esportiva ni cap categoria o equip que quedi fora del control de l'Agència Tributària" i ha insistit que no és tasca d'Hisenda portar a la Fiscalia investigacions com la del futbolista del Reial Madrid Cristiano Ronaldo. Tot i això, el ministre d'Hisenda ha reconegut que és un cas complex que cal abordar a nivell europeu i internacional.

Al mateix temps, però, Montoro ha suggerit que casos com el de Football Leaks ajuden a conscienciar la societat. El que li molesta personalment com a ministre d'Hisenda, ha afirmat, és "quan no hi ha aquest rebuig social a conductes públiques que estan identificades i jutjades, i, malgrat això, continua sense haver-hi rebuig social".

Una resposta que el portaveu de Podem, Pablo Iglesias, ha qualificat de "presa de pèl" perquè suposa culpar l'afició dels espanyols pel futbol: "Que el ministre tiri pilotes fora dient que el problema el tenen els espanyols perquè els agrada el futbol...", ha deixat anar.

stats