La nova ministra d'Hisenda: una oportunitat per a Balears?

María Jesús Montero haurà de negociar amb el Govern l'aprovació del REB, la reforma del sistema de finançament autonòmic i la condonació del deute

Som a punt de saber quin serà l'executiu de Pedro Sánchez i ja se'n coneixen la majoria de noms. La titular d'Hisenda serà María Jesús Montero, que haurà de deixar la Conselleria d'Hisenda de la Junta d'Andalusia. La substituta de Cristóbal Montoro no només haurà de gestionar l'aprovació definitiva dels pressupostos configurats pel govern del PP i que inclouen el 75% de descompte aeri, sinó que també serà la responsable de desencallar la negociació del nou sistema de finançament autonòmic, la negociació del Règim Especial i la condonació del deute. 

Montero, Calvo, Calviño i Ábalos: qui és qui al govern de Sánchez?

La nova ministra d’Hisenda és una dona acostumada a bregar en les trinxeres del finançament autonòmic. María Jesús Montero, fins ara mà dreta de Susana Díaz a Andalusia, fa el salt a Madrid amb la intenció de complir una de les peticions recurrents de la baronessa : la reforma del finançament autonòmic. Tot i que Sánchez ja va advertir durant el debat de la moció de censura que no serà possible completar-la aquesta legislatura, Montero substitueix Cristóbal Montoro amb la intenció d’esmenar les dilacions del seu predecessor. 

A Balears, l'oposició ha expressat dubtes sobre el fet que la nova ministra suposi una millora pels interessos de les Illes en comparació a l'anterior responsable d'aquesta cartera, Cristóbal Montoro. La portaveu del PP, Marga Prohens, va assenyalar al ple del Parlament d'aquest dimarts que el Govern  "s'haurà de dedicar a fons en la defensa del nou sistema de finançament".

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha reconegut aquest dimecres que els ministres de Pedro Sánchez "tenen experiència demostrada i coneixement tècnic", però ha criticat que María Jesús Montero hagi "duit a terme una sèrie de retallades que evidentment no compartim" a Andalusia. Per això, Jarabo espera que Pedro Sánchez "marqui unes línies estratègiques" als ministres, especialment a la titular d'Hisenda, a fi que sigui "sensible a les reclamacions històriques de la nostra comunitat".

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha assenyalat que "el més important és el REB i saber com queda el que ja s'havia avançat en les negociacions" amb Montoro. Font ha destacat que el nou executiu d'Espanya és "un govern dèbil" que tindrà "un manda curt" i amb qui, per tant, s'ha de prioritzar la negociació del Règim Especial per a Balears, ja que no confia que el nou executiu socialista pugui resoldre altres qüestions, com la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Tant MÉS per Mallorca com MÉS per Menorca, en canvi, han demanat que el Govern que els ecosobiranistes mallorquins comparteixen amb el PSIB insisteixi en les dues qüestions que El Pi considera més complicades: la condonació de part del deute que la Comunitat Autònoma té amb l'Estat i la reforma del sistema de finançament autonòmic.

Aquesta reforma va quedar paralitzada durant l'època Montoro i, de fet, la consellera balear d'Hisenda, Catalina Cladera, va criticar durament la proposta que l'executiu central va fer a les comunitats. Tot i que algunes veus al Pacte apunten que ni tan sols amb el nou govern serà possible aconseguir reforma, Cladera ha volgut mostrar –almenys en públic– confiança en la nova ministra: "Té una  gran sensibilitat pels temes autonòmics", ha dit.

La consellera Cladera qualifica el REB d'irrenunciable en les negociacions amb la nova ministra

El portaveu socialista al Parlament, Andreu Alcover, també ha parlat del perfil de la nova titular d'Hisenda. Una de les crítiques que ha rebut Montero és el seu qüestionament de l’aplicació del principi d’ordinalitat, és a dir, que les comunitats de l’Estat que més aportin siguin també les que més rebin. En resposta a això, el portaveu socialista al Parlament, Andreu Alcover, ha afirmat avui que "s'està jutjant la nova ministra pel que feia com a consellera de la Junta defensant els interessos d'Andalusia, esperem que ara actuï com a ministra de tots".

Així doncs, mentre que els socialistes s'esforcen a defensar en públic la nova ministra i MÉS li demana compromisos, Podem desconfia de les seves retallades a Andalusia, el PP no creu que pugui ajudar a desencallar l'històric problema del finançament autonòmic i El Pi demana pragmatisme al Govern per resoldre, almenys, la qüestió del REB.

La societat civil continua demanant "un tractament just"

La Plataforma per un Bon Finançament ha rebut la nova ministra felicitant-la, però també recordant-li el compromís per reformar el finançament autonòmic i exigint el que, sense èxit, ja havia exigit al ministre Montoro: "Un tractament just" i respecte pel principi d'ordinalitat que l'actual proposta només preveu parcialment.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF