Economia 20/03/2020

L'Estat pagarà més de 42 milions perquè el Govern faci front a la crisi sanitària

Les Balears també rebran 7,4 milions del Fons Social Extraordinari creat pel govern espanyol

Ara Balears
2 min
Entrada d'Urgències de l'Hospital de Son Espases, a Palma.

PalmaEl Govern balear rebrà una aportació de 42,2 milions d'euros de l'Estat com a actualització de les entregues a compte, segons dades del Ministeri d'Hisenda, que serviran per fer front a la crisi sanitària causada per la pandèmia de coronavirus, que ha obligat a tancar els hotels i posa en perill els petits empresaris i botiguers illencs. D'altra banda, les Illes rebran 7,4 milions del Fons Social Extraordinari de 300 milions d'euros que el govern espanyol distribueix entre totes les comunitats amb el mateix objectiu: mitigar els efectes econòmics del virus.

Sobre això, la Conselleria d'Afers Socials ha explicat en un comunicat aquest divendres que la consellera Fina Santiago va reclamar l'actualització de les dades de població perquè el repartiment previst pel Fons Social es feia amb estadístiques del 1992, quan les balears només representaven l'1,9% de la població total d'Espanya. Actualment, però, les Balears en suposen un 2,48%. Per tant, es rebran 7,4 milions i no 5,7, com s'havia previst d'acord amb els criteris anteriors a la modificació estadística.

Així mateix, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha comunicat a tots els consellers autonòmics que l'Estat estudiarà la viabilitat d'avançar una part del pagament de la previsió de liquidació del 2018 a les comunitats que ho sol·licitin. Segons les dades d'Hisenda, la liquidació de totes les comunitats és de 10.955 milions d'euros; la de les Balears és de 822,93 milions.

El Govern rebrà a final d'enguany un total de 2.906 milions d'euros com a pagament del finançament autonòmic. D'aquesta quantitat, 2.096 milions corresponen a les previsions de recaptació d'impostos. Els 822,93 milions restants són de la liquidació del 2018, o sigui, que llavors l'Estat va enviar a les Illes 822,93 milions menys dels corresponents i els enviarà ara, dos anys més tard.

stats