Economia 06/11/2018

El turisme continua creixent a l'estiu a Mallorca: l'ocupació hotelera davalla perquè hi ha més places

L'arribada de creueristes es dispara un 14,8% en totes les Balears

Ara Balears
2 min
Turistes al carrer Sant Miquel de Palma, avui matí

El turisme a Mallorca continua augmentant. L'arribada de visitants ha crescut un 0,8% a Mallorca durant la temporada alta, segons la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM). Pot semblar un percentatge baix, però tenint en compte la gran quantitat d'estrangers que visiten l'illa a l'estiu, és significativa. A les altres illes el nombre de visitants ha davallat, però el resultat global és de 40,13 milions de pernoctacions en tot l'arxipèlag, una xifra semblant a la de 2017. Si hi ha sensació que ha caigut l'ocupació hotelera no és perquè hagi davallat el nombre de visitants, sinó perquè hi ha més places hoteleres: un 1,1% més en totes les Illes Balears.

La despesa mitjana diària per turista, entre juny i setembre, també ha crescut un 8,8%, segons ha indicat aquest dimarts la federació hotelera en el seu Informe de Conjuntura Econòmica, que s'ha presentat a la World Travel Market de Londres, segons l'agència EFE. I no només han augmentat els visitants que s'han allotjat en hotels: també ho han fet els creueristes: aquesta temporada alta, en totes les Balears, n'han arribat un 14,8% més que en la temporada alta de l'any passat.

"L'arxipèlag manté en temporada alta un volum de visitants internacionals molt similar al de l'any passat i es desmarca del descens que ha patit el conjunt de destinacions turístiques nacionals", diu l'informe divulgat la mateixa setmana que se celebra la World Travel Market de Londres. El document diu que "l'esforç inversor" fet pel sector hoteler en els darrers sis anys ha jugat un "paper decisiu" i contribueix a fer que les Balears "siguin capaces de mantenir la seva capacitat d'atracció turística". L'augment de despesa diària dels visitants és, segons la federació, "la base sobre la qual el turisme balear pot forjar una senda de creixement basada més en paràmetres de valor que no de volum".

Durant el juliol i l'agost els turistes del Regne Unit, a diferència d'altres anys, han superat els alemanys i s'han convertit en el primer mercat emissor. També ha augmentat el turisme espanyol i el d'altres mercats internacionals com l'holandès, el francès i el belga. Tot i l'augment a Mallorca, a Menorca el turisme entre juny i setembre ha davallat un 6,8% i un 3% a les Pitiüses. En total, a les Illes Balears, els turistes han fet 40,13 milions de pernoctacions, gairebé la mateixa quantitat que el 2017.

Tot i això, les places hoteleres han augmentat un 1,1% respecte de l'any anterior, sobretot en les categories de quatre estrelles (2,5%) i cinc estrelles (4.7%), per això l'ocupació ha davallat lleugerament respecte de la temporada alta de l'any passat. Segons la federació hotelera, l'augment de tarifa mitjana per habitació durant la temporada (que ha passat de 110 euros per nit a 116), ha compensat la lleugera caiguda de l'ocupació. De fet, la mitjana d'ingressos per habitació ha augmentat un 3,5% per damunt de la mitjana estatal.

Gairebé dos milions de creueristes

Entre gener i setembre l'arribada de visitants en creuers s'ha disparat un 14,8% respecte del mateix període de l'any passat, segons dades de Ports de l'Estat. En total, han arribat a l'arxipèlag 1,98 milions de passatgers i un 2,7% més de vaixells (684 embarcacions més). Després de les Canàries, les Illes Balears han estat la comunitat en què més ha augmentat el turisme de creuers. Al conjunt de ports estatals l'arribada de creueristes ha augmentat un 13,9%, un total de 7,4 milions de visitants. A Barcelona la xifra de creueristes ha crescut un 13,4% (2,3 milions més), mentre que a València ha davallat un 3,6% (270.559 viatgers manco).

stats