Economia 29/10/2020

MÉS exigeix una mesa de negociació amb el govern espanyol per millorar el finançament i ser-hi present

Podem diu que va intentar negociar la part fiscal del REB i El Pi torna a reclamar un canvi en el sistema de finançament

Ara Balears
4 min
El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera

PalmaMÉS per Mallorca ha reclamat aquest dijous que es reuneixi de manera urgent la Comissió Mixta d'Economia i Hisenda entre l'Estat i les Balears, prevista a l'Estatut. D'acord amb el decret llei que va servir per aprovar una part del REB, aquesta comissió és l'encarregada de fer el segument de l'aplicació del Règim Especial de les Balears. Segons ha anunciat MÉS, els ecosobiranistes tractaran en el Consell de Govern, a travès dels seus dos consellers, de quina manera es pot instar al govern espanyol a participar en una mesa de negociació per abordar tant el desenvolupament del REB i de la seva part fiscal, com la incidència de les inversions i del conjunt dels pressupostos de l'Estat a les Balears. Ara bé, els ecosobiranistes reclamen la participació de MÉS en aquesta mesa com a membre del Govern.

D'altra banda, MÉS ha demanat als vuit diputats que representen les Balears en el Congrés que votin en contra dels pressupostos generals de l'Estat si no es reverteix la situació actual mitjançant una negociacióo o amb esmenes.

El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, ha qualificat d'"escasses i totalment insuficients" les inversions previstes a les Balears per part de l'Estat en el projecte de Pressupostos Generals del 2021 i ha considerat que és "més necessari que mai" el nou Règim Especial de les Illes Balears (REB) per arribar a la mitjana estatal, compensar els desavantatges de la insularitat i fer front a la crisi del covid-19. Noguera ha acusat e PSOE, el PP i Podem de ser "corresponsables d'una situació que afecta directament els projectes de vida de milers de persones". També ha recordat que això no canviarà fins que les Illes tinguin "una veu pròpia a Madrid".

Segons el coordinador ecosobiranista, "aquests pressupostos suposen una precària inversió que accentua encara més el dèficit en infraestructures que patim des de fa anys". Noguera ha lamentat que aquesta situació es repeteixi "any rere any" i ha considerat que aquesta "situació perversa" provoqui "una desigualtat brutal entre els diferents territoris".

Tot i que les Illes rebran 50 milions més que en els comptes del 2019, el coordinador ha censurat la distribució territorial de la inversió, que deixa les Balears només per davant la Rioja i Navarra com a comunitat que rebrà menys doblers.

Podem, amb sentiment agredolç

Per part de Podem, la diputada Esperança Sans, ha manifestat que hi ha un "sentiment agredolç" en el partit morat. "Tot i estar davant dels pressupostos més socials de la història, tornen a oblidar-se de les Balears", ha dit.

Sans, qui reconeix el descontentament "en termes territorials", ha explicat que els companys que han estat treballant per aconseguir uns pressupostos a Madrid, encapçalats per Nacho Álvarez, "varen ficar la part fiscal del REB a les negociacions". "S'han trobat amb l'oposició frontal de la ministra d'Hisenda", ha afegit.

En referència a Maria Jesús Montero, Sans ha considerat que "hauria de fer una reflexió de com tracta les Balears". "Hauria de deixar de mirar cap a Cristóbal Montoro per veure que les Illes necessitam una aportació més gran a causa de la crisi que estam patint", ha sentenciat.

El Pi: "Ens prenen el pèl des de Madrid"

El president d'El Pi, Antoni Amengual, ha assenyalat que els pressupostos per al 2021 han tornat a evidenciar que "ens prenen el pèl des de Madrid". "Som els més solidaris i al final som els que menys rebem. En plena crisi del covid-19, necessitam aquests doblers per ajudar la nostra gent", ha afegit, a més d'indicar que el partit regionalista estudia la possibilitat d'esmenar els comptes del govern espanyol a través del PNB.

Segons Amengual, "Armengol no té pes a Madrid i els vuit diputats balears no hi pinten res, el mateix que passava quan governava el PP". En aquest sentit, el president d'El Pi ha lamentat la manca de fermesa i contundència d'Armengol davant Pedro Sánchez.

A més, el president d'El Pi ha reiterat la proposta del partit regionalista de reclamar "un nou model de finançament per a les Illes que posi fi a la injustícia que pateixen". També ha reclamat que "els diputats de Madrid deixin de seguir la disciplina de partit i lluitin pels interessos de les Balears. "És imprescindible tenir una força al Congrés dels Diputats que doni veu i vot a les Balears", ha sentenciat.

Més per Menorca denuncia la submissió del Govern

Per la seva banda, Més per Menorca ha denunciat la submissió del Govern i la manca de defensa dels interessos de les Balears davant l'executiu espanyol. "Tenint en compte que les Illes Balears són i seran un dels territoris més afectats per la crisi esdevinguda de la pandèmia, és encara més greu que Madrid no tan sols no contempli mesures per tal de pal·liar els greus efectes de la crisi, sinó que persisteixi en les polítiques de discriminació", ha manifestat el partit ecosobiranista mitjançant un comunicat.

Els ecosobiranistes han criticat que "ni el descafeïnat règim especial vigent ni els pronunciaments del Parlament han suposat cap canvi en el menyspreu amb què el govern estatal tracta les nostres illes". "Continua l'espoli malgrat la difícil situació econòmica que estam vivint", afegeix la nota, on també s'apunta que "només un concert econòmic que ens permetés recaptar i gestionar els nostres fons podria posar fi a aquesta realitat de ser els qui més pagam i alhora els qui menys rebem".

stats