Economia 24/03/2021

Més de 7.000 restauradors de les Balears es beneficiaran de les ajudes directes estatals

El Govern calcula que dels quasi 1.000 milions, un mínim de 26.000 seran per aquest sector

2 min
Un 8,3% dels restauradors ha pensat liquidar l'empresa

PalmaEl Govern espera que les ajudes directes de l'estat per als sectors més afectats per l'impacte econòmic de les restriccions covid puguin beneficiar 7.497 bars i restaurants de les Balears: 5.570 a Mallorca,1.184 a les Pitiüses i 543 a Menorca. El portaveu de l'Executiu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, s'ha reunit amb patronals i sindicats de la restauració per explicar com es gestionaran els quasi mil milions que hi arribin de Madrid. "Ens posam a la total disposició", ha manifestat Negueruela en la compareixença posterior davant dels mitjans. Segons ha indicat el portaveu, un mínim de 26 milions es podran destinar a la restauració. A més, ha assegurat que el Govern ja treballa en els mecanismes perquè "aquestes ajudes arribin com més aviat millor".

Per la seva part, el president de l'associació de restauradors CAEB, Alfonso Robledo, ha recordat que molts empresaris no podran accedir als recursos estatals perquè tenen deutes amb Hisenda o la Seguretat Social, per tant "en queden exclosos". Per això, ha reclamat una línia de crèdit específica perquè puguin accedir als ajuts. Ha insistit també en el fet que molts dels negocis "han caigut pel camí" i que les noves restriccions que afecten el tancament dels interiors dels bars i restaurants "són un cop dur".

En aquest sentit, el sindicat UGT ha qualificat de "mala notícia" aquesta mesura, encara que és conscient de la "difícil situació" sanitària. "L'augment de contagis és perillós. L'objectiu comú ha de ser vèncer la pandèmia i hem d'evitar una quarta onada per assegurar una temporada turística", ha manifestat el portaveu del sindicat a les Balears, Lorenzo Navarro. El portaveu de CCOO, José Luis García, ha destacat que les ajudes "són molt importants" i ha agraït la "sensibilitat especial" del govern espanyol amb les Illes.

Tancament perimetral

Respecte del tancament perimetral per Setmana Santa, Negueruela ha explicat que finalment s'aplicarà a les Balears per llançar "el mateix missatge" que les altres comunitats autònomes i no donar a entendre que les Illes tenguin cap situació excepcional. "És un missatge als ciutadans per limitar la mobilitat", ha assegurat el portaveu del Govern. Això sí, que les Illes estiguin perimetrades no canvia la seva situació: els turistes espanyols no haurien pogut venir igualment perquè la resta de regions ja ho estaven. Sí que podran tornar els residents illencs procedents de la Península, i Salut recomana que es facin la prova PCR en origen per evitar l'entrada de persones infectades. En cas contrari, es farà el test d'antígens a l'aeroport o una PCR abans que passin 72 hores d'haver arribat a alguna de les illes, tal com es va fer per Nadal.

stats