Laboral
Economia 10/11/2022

Més de 40.000 € de multa per fer veure suïcidis i decapitacions a un empleat

El treballador va haver de demanar una baixa per trastorn de salut mental després de set mesos al lloc de treball

2 min
Un treballador d'una xarxa social moderant continguts, en una imatge d'arxiu

BarcelonaUna jornada laboral que consisteix a visionar matances, violacions, suïcidis i continguts de pederàstia pot tenir conseqüències greus per a la salut mental del treballador. El departament de Treball de la Generalitat ha imposat i confirmat una sanció de 40.985 euros, a proposta de la Inspecció de Treball, a l’empresa CCC Barcelona Digital Services per no avaluar els riscos psicosocials que va patir un dels seus empleats, que moderava contingut a les xarxes. Aquesta empresa, amb seu a la Torre Glòries, dona servei a plataformes com Facebook per bloquejar els vídeos i imatges que s'hi pengen i que infringeixen les seves normes internes.

La Inspecció considera una infracció greu el fet que la companyia exposés aquest treballador a continguts tan sensibles sense fer una avaluació pertinent de les conseqüències que això tindria per a ell. L'empleat, que va treballar a l'empresa durant set mesos entre el 2018 i el 2019, va haver de demanar la baixa a conseqüència d'un trastorn de salut mental. Segons els informes psiquiàtrics del Centre de Salut Mental Sant Pere Claver, presentava un quadre clínic greu.

La seva feina consistia en visualitzar continguts relacionats amb terrorisme i suïcidis: automutilacions, decapitacions de civils assassinats per grups terroristes, tortura infligida a persones, etc. A més, havia de veure tots els vídeos íntegrament i fer-ho diverses vegades "per assegurar-se que la política que s'aplicava a aquest material gràfic era l'adequada".

Però més enllà de la naturalesa pròpia d'aquest lloc de treball, a l'acta de la Inspecció de Treball també hi consta que les condicions laborals i l'organització de l'empresa contribuïen a empitjorar la salut mental d'aquesta persona. És a dir, s'hi sumava el ritme i la càrrega de treball, les exigències emocionals, els conflictes dins el rol laboral, el disseny de les mateixes aplicacions informàtiques i la manca d'autonomia.

Riscos per a la salut mental

Un cop revisades les al·legacions de l’empresa, la direcció general de Relacions Laborals de la Generalitat ha confirmat el criteri de la Inspecció, ja que considera acreditat que "la visualització d’aquest contingut gràfic sensible té la capacitat de pertorbar la salut mental, que aquest perill és permanent en l’activitat i que l’empresa no disposava d’avaluació de riscos psicosocials durant el període en què el treballador va prestar serveis".

CCC es va instal·lar a la Torre Glòries de Barcelona l'any 2018, amb una plantilla d'unes 500 persones. Tot i que en un principi l'anunci feia pensar que l'empresa es dedicaria a filtrar fake news dins de xarxes socials com Facebook, aviat es va concretar que la moderació de continguts se centraria en materials violents i sensibles.

stats