Economia 14/05/2021

Menorca aposta pel turisme actiu per rellançar la temporada

Davant l’aturada de l’activitat les empreses del sector impulsen un projecte amb 33 experiències que combinen diferents activitats

Ivan Martín
4 min
Excursionistes a Menorca

MaóLes empreses relacionades amb el turisme actiu i de naturalesa de Menorca han engegat una iniciativa conjunta que pretén atraure l’interès dels residents i dels ciutadans de la resta de les illes. El sector, molt tocat des de l’inici de la pandèmia, necessita impulsar els seus valors, i aprofitant el canvi de model postcovid i de mentalitat de la societat, en què s’aprecia més el contacte amb el medi ambient i el producte de proximitat, consideren que ara és el moment d’incentivar l’activitat. Per aquest motiu, han creat el projecte Menorca Activa Plus, en què s’ofereixen 33 experiències que combinen tota mena de pràctiques vitals: caiac, senderisme, rutes en BTT, excursions a cavall, surf... Són algunes de les propostes que els potencials clients tenen al seu abast a la pàgina www.menorcaactiva.com.

La proposta va dirigida al públic local, però també als visitants de la resta de l’Arxipèlag, tal com reconeix la presidenta de l’associació d’empreses de turisme actiu de PIME, Catalina Florit: “Els mallorquins són un client estimat i que ens valora molt. Ara per ara, ens han respost els caps de setmana i també vam notar un increment substancial a la passada Setmana Santa”. Menorca ha aconseguit despertar l’interès d’un sector particular de les Balears, persones que han canviat el viatge exterior per conèixer millor les potencialitats de les illes.

La gerent de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM), Elena Costa, recorda que el turisme actiu és un dels eixos clau a l’estratègia de l’illa per promocionar-se a les principals fires internacionals del turisme: “És un producte que cada vegada va a més, hi ha molts turistes que cerquen activitats alternatives al sol i la platja”, i destaca que aquesta transformació s’ha traduït en una aposta empresarial cada cop més professionalitzada: “Les empreses del sector han fet un salt qualitatiu en el servei i és una via de negoci clarament en creixement”.

A més, Costa relaciona l’actual context de pandèmia amb una oportunitat des del punt de vista d’oferir un producte diferenciat, estretament relacionat amb els valors mediambientals i fugint de les aglomeracions, que s’han convertit en una amenaça per a la salut pública: “Els turistes demanden natura i viure una experiència diferent, per això la iniciativa de les empreses del sector actiu és tot un encert i creim fermament en el seu recorregut”.

Per altra banda, la gerent de la FFTM creu que la proposta del Govern balear de regalar 100 euros per a cada resident que faci turisme interior pot ser un al·licient complementari al projecte Menorca Activa Plus: “Incentivarà el moviment entre illes i abaratirà substancialment el preu total d’un viatge a Menorca amb les experiències incloses”.

“Cal fer valdre el potencial de Menorca”

Durant molts anys s’ha parlat d’una oferta en contacte amb el medi natural que els menorquins s’han anat creient a poc a poc. A la bellesa paisatgística i els territoris protegits, s’hi ha sumat la iniciativa privada que ha vist a la darrera dècada un factor diferencial respecte d’altres competidors. El camí de Cavalls s’ha erigit durant la pandèmia en el gran descobriment per a molts menorquins i, actualment, és un referent per emprendre un negoci que no solament cerca un rèdit econòmic.

Catalina Florit reconeix que dins de l’associació no s’han produït baixes per tancament d’activitat l’any 2020, però la caiguda de la facturació se situa entre el 60-80% respecte del volum de negoci del 2019. Davant del temor d’una segona temporada turística extremadament curta, les empreses del sector volen impulsar una de les branques que històricament ha diferenciat Menorca: “Estam molt ben posicionats com a destí segur i natural, i cal aprofitar-ho. Les empreses que sobrevisquin a la pandèmia sortiran reforçades perquè serà un tipus de turisme que haurà agafat força i desperta interès”.

El turisme entre illes és un dels reptes perquè aquestes experiències s’hauran de dur a terme entre el 5 i el 21 de juny. Des de la patronal entenen que el gruix de l’activitat es registrarà a l’estiu, tot i que Florit matisa: “Moltes empreses tenen la seva temporada alta a la primavera o tardor, èpoques de l’any en què es gaudeix Menorca d’una manera més relaxada”.

Rutes de Menorca

Els primers turistes estrangers es decanten per recórrer per trams els 186 quilòmetres del camí de Cavalls. Aquest és el cas de l’empresa Rutes Menorca, en què el seu fundador, Ralf Freiheit, es mostra optimista de cara els pròxims mesos: “Tenim un grup de 13 turistes alemanys després d’any i mig aturats per la pandèmia. Confiem a recuperar el ritme de negoci perquè la situació és complicada”.

Els visitants teutons arriben amb alegria a l’illa i transmeten la sensació que fa créixer l’optimisme en el sector: “Estan alegres per viatjar i per arribar a Menorca, i això que ho fan després de moltes hores d’avió i escales a Madrid, Barcelona o Palma”. El grup realitza un total de deu etapes i s’allotgen en dos hotels, un a la zona de Llevant i l’altre a Ponent de l’illa.

Freiheit reivindica el producte de Menorca i deixa clar que la imatge del conjunt de les Balears a Alemanya convida a organitzar un viatge a les illes: “Els mitjans de comunicació destaquen la bona situació epidemiològica de les Balears en comparació amb altres territoris de l’estat espanyol, a més d’emfatitzar els valors naturals i la preservació per la sostenibilitat, aspectes molt preuats avui dia per als mercats internacionals”.

A més, el fet de no trobar-s’hi aglomeracions també convenç els alemanys, una satisfacció que es tradueix amb l’aposta per part dels turoperadors: “Tenim un programa amb diferents paquets per visitar l’illa i curiosament el que més adeptes acumula és el de dues setmanes d’estada, perquè una vegada estan obligats a fer-se una prova PCR, prefereixen perllongar la visita al destí”.

Finalment, el fundador de l’empresa de senderisme explica que els menorquins agraeixen l’esforç dels turistes, en una actitud que no recorda que l’hagi experimentada anteriorment: “Els menorquins demanen, saluden i donen les gràcies. No ho havia vist mai”, però la millor satisfacció és veure com els visitants parteixen de Menorca satisfets: “Arriben pensant que l’illa és petita, i quan se’n van, tenen la sensació d’haver visitat cinc illes diferents”.

stats