TREBALL
Economia 30/08/2019

Els matriculats de Formació Professional no aturen de créixer

14.503 alumnes varen seguir aquests estudis el curs passat, un 50% més que ara fa deu anys

Kike Oñate
2 min
Els matriculats de Formació Professional no aturen de créixer

PalmaEls alumnes de Formació Professional (FP) a les Illes Balears no han deixat de créixer els darrers deu anys. Un total de 14.503 varen seguir aquests estudis el curs acadèmic 2018-2019, xifra que suposa un augment del 50% respecte dels 9.672 matriculats durant el curs 2009-2010, segons dades de la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca. Durant aquest període de deu anys, les matriculacions per estudiar una formació professional han augmentat progressivament any rere any a cada illa en totes les opcions que es poden cursar: la formació bàsica, i els graus mitjà i superior. El grau mitjà és el més requerit de tots tres, amb un total de 65.768 matriculats durant aquesta darrera dècada. El segueixen el grau superior, amb 43.309, i la formació bàsica, amb 17.519 matriculats.

Segons l’estudi Necessitats laborals de les empreses, fet per Educa 2020, el perfil preferit per les empreses balears és el d’un tècnic especialitzat amb una FP de grau mitjà i superior. El camp de l’hoteleria és un dels cicles més sol·licitats per les empreses. Altres perfils molt demanats pel sector privat són els que estan vinculats a l’electrònica, les telecomunicacions, les instal·lacions elèctriques i de climatització, com també cicles sobre energies renovables, segons han explicat a l’ARA Balears fonts de la Conselleria d’Educació. Totes aquestes opcions tenen més demanda de la que els centres formatius poden cobrir.

Malgrat que les matriculacions a FP han augmentat els darrers deu anys, en el curs 2015-16 es va interrompre aquesta tendència amb un lleuger descens d’alumnes. L’únic grau que no va disminuir va ser el mitjà. El nombre total de matriculats l’any 2014 va ser de 13.238 estudiants. En canvi, el 2015 hi va haver un 3% menys de sol·licituds: 12.851.El curs 2016-17 es varen recuperar les xifres anteriors i es va arribar a les 13.310 matriculacions.

Major oferta formativa

Des del 2016 s’han incorporat 60 cicles nous per ampliar l’oferta existent. En total, el curs 2019-2020 contindrà una oferta de 413 cicles formatius, vuit més que el curs passat: 88 d’FP bàsica, 200 de grau mitjà i 125 de grau superior.Per branques, el cicle més requerit pels alumnes és el de maritimopesquera, on s’inclou nàutica. Enguany n’hi haurà set de relacionats amb el sector, que seran complementats amb la previsió d’incorporar noves infraestructures com el Centre Integrat de Formació Professional d’Alcúdia, el Centre Nàutic de Palma i noves instal·lacions a Andratx on els alumnes es podran formar. A més, el Centre de la Mar de Maó desenvoluparà per primera vegada un grau mitjà de manteniment d’embarcacions d’esbarjo. Les altres branques més sol·licitades són, per aquest ordre: sanitat, imatge i so, transport i manteniment de vehicles, i activitats físiques i esportives.

En aquest pròxim curs s’incorpora el cicle formatiu de grau mitjà d’Olis d’oliva i vins a l’IES Binissalem. La intenció és que complementi l’oferta iniciada el curs passat amb el cicle de grau superior de Vitivinicultura, que també permetrà aprendre a produir cervesa, licors i destil·lats. La Conselleria d’Educació preveu que una vintena d’alumnes es puguin formar cada any en aquesta matèria.

stats