REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 14/06/2013

Els bancs mantindran la clàusula terra perquè creuen que és legal

Novagalicia, afectada per la sentència del Suprem, anul·la la taxa

Toni Garganté
2 min
Els bancs mantindran la clàusula terra perquè creuen que és legal

Barcelona.La sentència del Tribunal Suprem sobre l'eliminació de la clàusula terra de les hipoteques només afecta el BBVA (s'ha reservat el dret a recórrer), Cajamar i Novagalicia. Les dues primeres ja van aclarir dimecres que eliminaran la taxa, mentre que Novagalicia s'hi va afegir ahir. Però la resta del sector, amb el Santander, CaixaBank, el Sabadell, Bankinter, el Popular i CatalunyaCaixa al capdavant, es van afanyar a aclarir que no pensen seguir els passos dels seus competidors i mantindran aquesta mena de condicions perquè entenen que són plenament legals.

En canvi, les associacions de consumidors i el Col·legi de Registradors defensen que al final les entitats financeres acabaran cedint i eliminaran aquesta clàusula, que impedeix l'abaratiment de les quotes del préstec hipotecari quan l'Euríbor baixa per sota d'un límit establert. El Suprem assegura en la sentència que la clàusula és legal en un seguit de sis supòsits, que en resum remarquen que ha de ser perfectament identificable en el contracte de la hipoteca.

D'aquesta manera, les entitats financeres consultades ahir van manifestar que o bé no han aplicat mai aquest tipus de clàusules (CaixaBank, Santander i Bankinter) o bé s'han concretat explícitament en el plec de condicions del préstec i davant de notari (Sabadell i CatalunyaCaixa). En canvi, el membre del Col·legi de Registradors Vicente Carbonell va explicar ahir a Madrid que els bancs acabaran per afegir-se en "efecte cascada" a l'eliminació de la clàusula terra.

Però suprimir-la té un cost, que el BBVA va xifrar en 35 milions aquest juny, una xifra que pot arribar als 245 milions durant el que queda d'any, en funció de les variacions que pot tenir l'Euríbor cada mes. En tot cas, una portaveu de l'associació d'advocats Col·lectiu Ronda va explicar que aquest cost era el que fins ara suportaven els clients. L'eliminació de la taxa terra tindrà conseqüències en l'encariment dels préstecs hipotecaris, segons el Col·legi de Registradors. Fonts del sector van explicar que cal entendre que l'Euríbor ha baixat molt els últims mesos, cosa que vol dir que el rendiment de les hipoteques s'ha reduït per als bancs, que en canvi es veuen obligats a pagar tipus d'interès pròxims al 2% pels dipòsits.

Associació Hipotecària

El president de l'Associació Hipotecària (AHE), Santos González, va afirmar que l'organisme acata la decisió del Suprem, però va recordar que la sentència no declara il·legals aquestes clàusules, sinó només les que no compleixen amb els requisits de transparència exigibles, segons informa Europa Press.

En tot cas, el col·lectiu Ronda i l'asseguradora DAS (pertanyent al grup Ergo) van coincidir ahir a recomanar als clients d'una entitat amb una hipoteca amb clàusula terra que primer enviïn una carta a la seva oficina per demanar-ne la supressió. En el supòsit que la resposta sigui negativa o senzillament no es digui res en un termini de dos mesos, s'haurà de plantejar una reclamació al Banc d'Espanya o bé la via judicial.

En tot cas, el mateix portaveu del Col·lectiu Ronda va assenyalar que, tot i que no hi ha comparació amb el tema de les preferents, sí que es pot entendre que les entitats financeres no han informat amb transparència en algunes ocasions.

stats