Energia

El topall al gas funciona: el preu de la llum baixa un 22,6%

El mercat majorista fixa en 165,59 €/MWh el cost de l'electricitat per a demà dimecres. Sense el topall, el preu puja fins als 237 €/MWh..

5 min
factura llum recurs

BarcelonaEl preu de mitjana de l'electricitat en el mercat majorista per a demà dimecres serà de 165,59 euros el megawatt hora (€/MWh), un 22,6% inferior al d'aquest dimarts, segons les dades publicades per l'operador del mercat ibèric (OMIE). Aquest preu és el primer que es fixa amb l'excepció ibèrica, és a dir, amb un topall al preu del gas que s'utilitza per generar l'electricitat. Malgrat el descens, el preu queda encara per sobre de les previsions del govern espanyol, que esperava situar el MWh al voltant dels 130 euros, si bé és cert que la mesura ha entrat en vigor en un moment de màxima demanda per la onada de calor.

Amb tot, és cert que demà dimecres es genera una situació "excepcional", anticipen fonts d'OMIE consultades per l'ARA. Si es té en compte la compensació que hauran d'assumir les comercialitzadores i els clients per arribar a costejar el preu real del gas (demà dimecres serà de 78,75 €/MWh), el preu per MWh del mercat majorista elèctric s'enfila fins als 224 euros. És a dir, 10 euros més que aquest dilluns. El motiu és que la compensació se situarà en 59,27 euros, segons ha publicat OMIE aquest dimarts.

Darrere aquesta compensació, però, s'hi amaga una situació que no s'havia donat en un any i que ha estat motivada per l'onada de calor i el conseqüent augment de la demanda, apunten les mateixes fonts. La participació de les centrals de cicle combinat al mix de demà dimecres ha estat d'un 40%, la més alta de l'últim any, quan normalment se situa en un 20%. "El mecanisme del gas es dilueix", afegeixen les mateixes fonts. A més a més, demà cau la producció d'energies renovables, que són les que normalment prenen protagonisme. En concret, l'energia eòlica cau un 19%, la fotovoltaica un 6%, la hidràulica un altre 6% i la termosolar un 22%. Tot i això, si no hi hagués el topall del gas, el preu del mercat majorista s'enfilaria fins als 237 €/MWh, segons les estimacions del mercat. Per tant, el preu final del mix ha caigut un 6%. "Posa de manifest la seva eficàcia per reduir el preu de l'electricitat, limitar els beneficis extraordinaris de les empreses elèctriques i funcionar com un "tallafocs" davant els elevats preus del gas", apunten fonts del ministeri de Transició Ecològica.

Evolució del preu majorista de la llum el 2022
Preu mitjà del MWh

Tal com va autoritzar la Comissió Europea, el preu del gas per generar electricitat té a partir d'ara un topall de 40 €/MWh durant sis mesos, i els sis mesos següents anirà pujant cinc euros cada mes, de manera que el màxim del preu del gas de mitjana els pròxims dotze mesos serà de 48,8 €/MWh.

Posar un límit al preu del gas que s'utilitza per generar electricitat va ser la solució proposada per Espanya i Portugal per frenar l'escalada del preu de la llum. Aquesta mesura es va plantejar, en certa manera, com una forma de trencar amb el mercat marginalista de l'electricitat. Aquest tipus de mercat, que és el que s'utilitza a Europa, estableix que l'última tecnologia que entra en el mercat elèctric –que és la més cara, en el cas espanyol i portuguès, el gas– marca el preu de tota la generació. Un sistema que fa que es pagui a preu de gas l'electricitat generada amb tecnologies molt més barates, com la hidràulica i les renovables.

Malgrat les reticències europees a aprovar el que s'ha denominat com a excepció ibèrica per posar un topall al preu del gas, finalment la Comissió Europea ho va permetre. La mesura s'aplicarà durant un any perquè Brussel·les entén que, malgrat que el mercat europeu és únic, la península Ibèrica és pràcticament una illa energètica a causa de la falta d'interconnexions.

Tot i l'acord polític que van aconseguir el president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg portuguès, António Costa, a finals del mes d'abril per posar aquest topall al preu del gas, el desenvolupament tècnic ha demorat l'entrada en vigor d'aquesta solució. El govern espanyol, en un consell de ministres extraordinari, va aprovar posar en funcionament aquest topall del preu del gas el 13 de maig. Però el vistiplau final de la Comissió Europea no va arribar fins fa una setmana, el 8 de juny.

Malgrat que el topall del preu del gas ja ha tingut un primer impacte en el preu fixat per a aquest dimecres dia 15, amb un descens del 22,6% del preu majorista de la llum, el cert és que el megawatt hora se situa encara bastant per sobre dels 100 €/MWh. Els càlculs del govern espanyol són que el preu majorista, de mitjana, baixi al voltant del 38%, cosa que portaria a un descens del rebut d'entre el 15% i el 20% en un any.

Canvi de posició a Brussel·les

Posar un topall al preu del gas va ser un acord polític de finals d'abril que ha trigat gairebé dos mesos a entrar en vigor per l'estira-i-arronsa entre la Comissió Europea i els governs espanyol i portuguès. Però finalment es va aprovar el 8 de juny i, fins i tot, hi ha hagut un canvi de posicionament de Brussel·les. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va admetre que el mercat elèctric marginalista, en què el gas acaba marcant el preu de tota l'electricitat, no funciona. Ho va dir al Parlament Europeu. La dirigent comunitària es va mostrar favorable a una reforma que eviti que el gas marqui el preu del kilowatt hora, al considerar que és un sistema que no s'adapta a la realitat actual de "renovables dominants".

Von der Leyen va apuntar que el gas, la font de generació elèctrica més cara, defineix tot el preu d'un sistema que "ja no funciona" perquè es va dissenyar fa vint anys, quan les fonts renovables començaven, però ara ja són "més eficients i més barates". "Aquest sistema de mercat ja no funciona. Hem de reformar-lo, hem d'adaptar-lo a les noves realitats de les renovables dominants", va dir la presidenta de la Comissió, que va indicar que per canviar-lo caldrà una "reforma enorme" que portarà temps, perquè ha d'estar "molt ben pensada". Aquest és un canvi radical en la posició de la Comissió, ja que la responsable d'Energia, Kadri Simon, defensava fa només uns mesos que el model marginalista és "la millor opció".

Quant costa i qui ho paga?

Posar un límit al preu del gas que s'utilitza per generar electricitat en les centrals de cicle combinat té un cost, ja que les empreses de generació seguiran pagant l'hidrocarbur al preu de mercat. Per tant, se'ls haurà de pagar la diferència entre el topall –ara de 40 €/MWh– i el preu del gas en el mercat –avui superior als 93 euros al mercat d'Amsterdam.

Per finançar-ho el govern espanyol ha establert alguns sistemes. El cost de la mesura serà de 6.300 milions d'euros en el cas espanyol i de 2.100 milions per a Portugal. Això es compensarà amb el peatge que paguen les comercialitzadores per transportar l'energia d'Espanya a França, els anomenats ingressos de congestió. També a través d'un recàrrec als usuaris que es beneficiïn de la mesura, com ara aquells rebuts de tarifa plana o PVPC, o a tots aquells que es renovin a partir d'ara.

El govern de Sánchez sempre ha defensat que, malgrat la compensació, els consumidors en sortiran beneficiats igualment. De fet, entre els ciutadans que més hi guanyaran hi ha els que tenen contractada una tarifa regulada o PVPC que està vinculada al preu diari del mercat majorista i, per tant, han patit més la volatilitat d’aquests mesos.

Impacte en la inflació

El govern espanyol estima que el límit del preu del gas tingui un impacte d'un punt percentual sobre la taxa d'inflació prevista per a aquest 2022. Així ho ha apuntat la portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, a la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts. Per contra, els càlculs d'organismes com el Banc d'Espanya apunten a un impacte de 0,5 punts sobre la inflació. Rodríguez ha recordat que la mesura començarà a "computar-se" a la factura de la llum a partir de demà dimecres, després de la subhasta d'avui. "Afectarà 11 milions de llars i empreses petites i mitjanes que estan acollides a la tarifa regulada", ha dit, i ha reiterat que el mecanisme rebaixarà la factura de la llum "al voltant d'un 20%".

stats