Economia 24/02/2018

Ecologistes i veïns no volen cap plaça turística més a Palma

L’Ajuntament assegura que la zonificiació prohibirà el lloguer a plurifamiliars

Sabrina Vidal
3 min
Representants de les organitzacions Terraferida, GOB, Ciutat per a qui l’habita i la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, ahir, presentant un manifest per no créixer en turisme davant l’Ajuntament de Palma.

Palma“La turistització de la ciutat implica la seva conversió en un gran parc temàtic en el qual se’ns anima a actuar de figurants”, diu una part del manifest que ahir entitats ecologistes i associacions veïnals de Palma varen donar a conèixer amb un objectiu clar: que no hi hagi ni una plaça turística més a Ciutat.

La Federació d’Associacions de Veïns de Palma, Ciutat per a qui l’habita, el GOB i Terraferida signaren el document, que recorda que en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) ja s’incloïa la prohibició d’ús turístic a les zones residencials. A més, el document recorda que en el ple de l’Ajuntament del mes de juliol passat s’aprovà una iniciativa ciutadana a proposta de la Federació perquè es prohibís el lloguer en habitatges plurifamiliars a tota la ciutat de Palma.

Joan Forteza, president de la federació veïnal -qui, a més, va exercir de portaveu-, anuncià que si no s’aplica l’acord del ple, ho denunciaran a la Fiscalia. “No ens ha agradat que no s’adoptàs de manera immediata la resolució que presentàrem el juliol passat”, va dir, i va recordar que va prosperar amb els vots a favor de Podem i MÉS, en contra de Ciutadans i amb l’abstenció de PP i PSOE.

Segons la Federació, “el que es va aprovar no va en contra de cap llei, que és el que ens volen dir ara”, i quedaran pendents de com s’aplica per decidir si acudeixen a la Fiscalia per denunciar l’incompliment.

L’acord era concret: prohibia el lloguer turístic en els habitatges plurifamiliars durant tot l’any. “Creim que l’argument dels seixanta dies que permet la llei és fals, perquè si una persona es pot permetre llogar dos mesos és perque té una altra residència i, en aquest cas, no necessita fer economia col·laborativa”, va afegir.

Per la seva banda, el director d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma, Biel Horrach, va reconèixer que el punt de partida per a la zonificació del lloguer turístic a Palma serà l’acord aprovat en ple. És a dir, Palma prohibirà el lloguer a turistes a pisos.

De moment, va dir que s’està fent feina per tenir la zonificació abans que acabi el termini. “Treballam per establir indicadors objectius, perquè és fonamental que la zonificació es pugui defensar jurídicament”, assegurà Horrach. L’Ajuntament està definint el model turístic dels propers anys.

Les entitats calculen que ja hi ha 60.000 places turístiques a Palma, 40.000 de les quals són hoteleres, i lamenten que es vulgui continuar amb l’increment. “Hi ha una moratòria d’Urbanisme que acaba el mes de juliol per la qual no es poden presentar noves llicències. Malgrat això, ja n’hi ha seixanta que s’han de resoldre”, asseguraren.

Segons Joan Forteza, l’Ajuntament “està tramitant 60 noves llicències turístiques d’hotels boutique que suposaran un increment de 3.009 places en el centre”. El representant dels veïns va afirmar també que, “si bé el turisme té un benefici econòmic, es fa a costa de consum de territori, destrucció del medi ambient i serveis cap al turista en detriment del servei al ciutadà”.

Els preocupa, així mateix, que es vulgui permetre més lloguer als unifamiliars dins espais urbans protegits. “Això aniria en detriment” de barriades com es Pil·larí, Sant Jordi, Son Rapinya i d’altres, apunta.

Pisos que es venen a estrangers

D’altra banda, l’associació de lloguer turístic Aptur denuncià fa un mes que, amb la modificació de la Llei turística, el 60% dels propietaris que no pot regularitzar la seva activitat opta per la venda del seu pis a Palma, i d’aquests, un 90% el ven a estrangers.

“Això és una part de la borsa de pisos que hi ha per vendre i són d’alt estànding; la majoria de gent no hi té accés, llavors no té una incidència efectiva amb el que demanam”, va assegurar Forteza, qui recordà que allò greu és la manca d’accés a un habitatge digne.

stats