El lloguer turístic i els pocs pisos socials apugen els preus

Palma es col·loca entre les ciutats més cares d’Espanya, ja que es tracta d’una destinació turística de primer ordre que té una gran demanda de clients estrangers. Segons defensa el govern espanyol en les mesures urgents en matèria d’habitatge aprovades aquesta setmana, el lloguer turístic ha incidit de manera clara en els preus de lloguer dels pisos, ja que s’ha incrementat amb major intensitat a Madrid, Barcelona, Las Palmas, les Balears, Màlaga i Santa Cruz de Tenerife.

A més, en els darrers anys el lloguer ha passat de suposar el 20,3% de la tinença, el 2011, al 22,9% de l’any passat. Això vol dir que a Espanya es lloguen en aquest moment prop de 700.000 habitatges més que fa sis anys. A Europa hi ha més estabilitat en aquest àmbit, amb un 30% de l’habitatge en lloguer.

La poca oferta de lloguer social és una altra de les causes que els preus es disparin. A Espanya només un 2,5% de l’oferta d’habitatge és social, “una xifra que contrasta amb els percentatges sensiblement superiors al 15% registrats en alguns dels principals països del nostre entorn, com França, Regne Unit, Suècia, Països Baixos, Àustria i Dinamarca”, es destaca a l’esmentat decret de mesures urgents.

Mesures del Govern

La política d’habitatge del Govern de la comunitat és una de les que més crítiques ha rebut de l’oposició i dels constructors, que asseguren que en gairebé quatre anys només s’han fet dues promocions d’habitatge social.

El director general d’Habitatge de l’executiu, Eduardo Vila, en canvi, assegura que en quatre anys s’hauran invertit 56 milions d’euros per a aquest tipus d’habitatge. El que és cert, és que bona part d’aquesta inversió s’ha deixat per a 2019. També arribaran a final de legislatura altres mesures, com l’oferiment com a lloguer social dels pisos que els grans tenidors han cedit obligats al Govern per la Llei d’habitatge. Vila espera poder oferir prop de 300 pisos abans que acabi la legislatura. El Govern destaca l’esforç perquè les ajudes per al lloguer d’habitatges han passat dels 1,4 milions de 2015 als 7,4 d’enguany.

EDICIÓ PAPER 29/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF