El lloguer turístic aspira a mantenir el 50% de l’ocupació a la temporada alta

L’Associació d’Habitatges Turístics (Habtur) té una visió “esperançadora” i confia que el sector sigui “la palanca de reactivació econòmica de les Balears”

La temporada alta d’enguany no serà com la dels estius d’anys anteriors. Quan s’obrin els aeroports “segurament vindran turistes”, però s’ha de tenir en compte que amb la crisi sanitària “s’han anul·lat moltes reserves”, la demanda “ha baixat” i molts dels “hotels no obriran les portes”, segons explica la gerent de l’Associació d’Habitatges Turístics (Habtur), Maria Gibert. Tot i això, és optimista, i té raons per ser-ho. Tots els propietaris d’habitatges dedicats al lloguer turístic consultats per l’ARA Balears per fer aquest reportatge coincideixen que aspiren arribar al 50% d’ocupació. Cal tenir en compte que el Govern preveu que, a causa del covid-19 i les mesures per evitar-ne l’impacte sanitari, el turisme en general es comenci a recuperar, en un 25%, l’agost, i que creixi de manera molt gradual.

Els negocis del lloguer turístic, per tant, podrien ser uns privilegiats dins el sector del turisme. Gibert té una visió “esperançadora” i confia que sigui “la palanca de reactivació econòmica de les Balears”. “Sempre hem defensat que el nostre sector és més beneficiós per a l’economia balear que qualsevol hotel, perquè en un tot inclòs el client no gasta en altres comerços, mentre que en el vacacional, sí”, destaca el copropietari de l’empresa especialitzada en aquest sector, Mallorca Special, Cristof Eschrich. És una opinió que comparteix el president de la Federació d’Estances Turístiques Vacacionals, Jordi Cerdó, qui manté que seran “el motor clau per recuperar l’economia de les Balears”.

Durant la temporada alta del 2019 l’ocupació del lloguer turístic va ser d’un 93%, una xifra “inassequible enguany”, diu la directora de Rentalia, Almudena Ucha. “Tenim moltes cancel·lacions per als mesos de maig i juny. Les de juliol i agost encara es mantenen, però ja veurem com evolucionarà la situació”, diu Rafel Miquel Gayà, que té un habitatge a Vilafranca que dedica al lloguer turístic.

Però no es tracta només d’omplir, sinó també de a quin preu es fa. Maria Mas fa 15 anys que es dedica al lloguer vacacional de dos apartaments. Tot i que té uns preus que defineix de “molt competitius” aquest estiu, per ara, no té “tan ple com altres anys” i segurament farà ofertes de darrer moment per omplir els dies buits. Ucha no en té cap dubte: “Aquesta temporada s’hauran d’ajustar les tarifes, no només per la situació econòmica que hi haurà, sinó també perquè el poder adquisitiu del turista serà inferior”.

Recuperar habitatges

Si bé hi ha propietaris amb una visió optimista, també n’hi ha que s’estan plantejant deixar el lloguer turístic i tornar a llogar els immobles com a habitatges. Un, que prefereix no dir el seu nom, comenta que les reserves que tenia previstes per als mesos de juny i juliol s’han cancel·lat totes i ara ja estan començant a anul·lar les de l’agost. “És cert que el lloguer vacacional és un bon negoci, però m’estic plantejant fer-lo anual. Estaré més tranquil”, apunta.

Eschrich també ha trobat propietaris preocupats. “Si bé la majoria estan tranquils perquè no viuen del lloguer vacacional, altres sí que estan més amoïnats”. “Ens hem trobat amb un cas que s’ha decantat per llogar el seu habitatge durant tot l’any”, lamenta.

“Si hi ha una opció turística que pugui garantir la seguretat i les condicions sanitàries del viatger és el lloguer vacacional”, apunta la gerent d’Habtur. De fet, la Federació d’Estances Turístiques Vacacionals ha fet un protocol que hauran d’aplicar els propietaris associats. “A cada entrada i sortida es desinfectarà l’immoble i els propietaris explicaran als clients les mesures que han de seguir”, diu Jordi Cerdó.

Anul·lació de la multa d’Airbnb

El Tribunal Superior de les Illes Balears anul·là dimarts la sanció de 300.000 euros que l’any 2017 el Govern posà a Airbnb per, presumptament, fer comerç il·legal. Segons la sentència, “la naturalesa” d’aquesta empresa “no coincideix amb la definició d’empresa turística que dona la Llei de turisme balear”. Gilbert considera que aquesta sentència “és el reflex d’una llei turística mal feta”. En aquest sentit, Eschrich recalca que “la competència deslleial no és benvinguda” i veu “injust” que s’hagi sancionat altres plataformes que “sí que han pagat la multa”.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF