Economia 31/05/2018

L'economia espanyola manté el creixement i ja avança un 3%

El PIB va augmentar un altre 0,7% el primer trimestre, segons l'INE

Ara
2 min
Dona passejant en un supermercat / Pere Tordera

BarcelonaL'economia espanyola va tornar a créixer un 0,7% en el primer trimestre de l'any, al mateix ritme que en els dos trimestres anteriors, gràcies al consum i a la inversió, mentre que la taxa interanual es va situar al 3%, una dècima menys que en el trimestre anterior, segons la comptabilitat nacional trimestral publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística, l'INE.

Aquesta taxa del 3% és lleugerament superior a la que preveia inicialment el govern espanyol a principis d'abril (2,9%). La xifra sí que coincideix, per contra, amb la dada trimestral que va avançar el mateix INE, del 0,7%.

Amb el repunt interanual del 3%, l'economia espanyola acumula disset trimestres consecutius en positiu, mentre que amb l'avanç trimestral del 0,7% s'acumulen divuit trimestres consecutius d'alces.

La demanda interna va aportar 2,8 punts al creixement del PIB entre gener i març, quatre dècimes menys que en el trimestre anterior, mentre que la demanda externa va contribuir amb dues dècimes, cosa que contrasta amb el trimestre anterior, quan en va caure una.

Més consum i més inversió en conjunt

Segons les dades de l'INE, el consum de les llars també es va accelerar lleugerament, des del 0,6% al 0,7%, igual que la despesa pública, que va ampliar una altra dècima el seu avanç, del 0,4% al 0,5%. Per la seva banda, la despesa en consum de les institucions sense finalitats de lucre va accelerar el seu creixement trimestral en 1,4 punts, des del 0,5% del quart trimestre del 2017 a l'1,9% en el primer del 2018.

La inversió també va créixer una dècima més que en el trimestre anterior, gràcies a la inversió en construcció, que va accelerar 1,4 punts el seu ritme de creixement, de l'1% al 2,4%. Per contra, entre el gener i el març es va reduir la inversió en béns d'equip en un 1,6%, la seva primera taxa negativa des del quart trimestre del 2016. Entre el gener i el març, tant les exportacions com les importacions van créixer a un ritme de l'1,3%, i va millorar un punt i en 1,3 punts la dada del trimestre anterior, respectivament.

L'ocupació va augmentar en el primer trimestre a un ritme interanual del 2,6%, tres dècimes menys que en el trimestre anterior, cosa que suposa la creació de 466.000 llocs de treball a temps complet en un any, segons les dades de l'INE.

stats