Economia 15/03/2021

L'Estat demana a la UE que elimini els límits per ajudar al transport de mercaderies balear

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha cursat la petició a la Comissió Europea

ARA Balears
1 min
S’ha atorgat llicència per construir una plataforma per emmagatzemar residus convertits en bales retràctils, fet que evitarà que el fems sigui enviat a Mallorca.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha demanat oficialment a la Comissió Europea que suprimeixi els límits a les ajudes al transport de mercaderies a les Illes per donar compliment al compromís assumit a la llei del Règim Especial de les Balears, segons ha informat la Delegació del govern espanyol a l'Arxipèlag.

L'Estat ha cursat la notificació perquè s'autoritzi que el reglament de mínims de la Unió Europea -limita les ajudes al transport a les Balears- no s'apliqui en el cas de les compensacions al sector, que podrà rebre més bonificacions per minvar el factor d'insularitat. "Aquesta petició suposa un altre compliment més dels compromisos assumits pel govern d'Espanya amb les Illes, que es materialitzaran en una millora de la capacitat productiva de les empreses de l'Arxipèlag", ha dit la delegada del govern, Aina Calvo, en un comunicat.

L'eliminació de la regla dels mínims ha estat inclosa per l'Estat en el Decret 232/2020, de 4 de febrer de 2020, sobre el sistema de compensació al transport marítim i aeri de mercaderies industrials que operen a les Balears, segons ha explicat la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. La normativa regula les ajudes al transport aeri i marítim de mercaderies, les quals han passat de ser del 30% (per a importacions) i del 35% (per a exportacions) al 60% i al 65%.

Cal recordar que l'any passat la Comissió Europea va decidir incrementar les ajudes per a les empreses de transport de mercaderies que operen a les Balears fins a 800.000 euros només el 2020, una mesura "molt important" per a l'economia insular perquè fins ara només es donaven 200.000 euros al llarg de tres anys, segons va afirmar el Govern.

stats