L'ocupació juvenil, principal prioritat de la Conselleria de Treball

El Govern destinarà 25 milions dels 94 amb què comptarà el SOIB a programes per als més joves, com els de Garantia Juvenil i les Beques d'Èxit

Les polítiques d'ocupació, sobretot les centrades en el col·lectiu juvenil, seran la principal prioritat de la Conselleria de Treball durant 2019, segons es desprèn dels pressupostos presentats pel seu màxim responsable,  Iago   Negueruela , aquest dijous al Parlament. En concret, la partida  destinada a fomentar l'ocupació juvenil és de 25 milions d'euros, que es dedicaran a diversos programes dirigits als més joves, com els de Garantia Juvenil, Joves Qualificats i Beques d'Èxit.

Durant la compareixença el conseller ha destacat que el Partit Popular en la passada legislatura va invertir zero euros en el programa de Garantia Juvenil enfront dels 40 que haurà dedicat l'executiu balear  en  finalitzar la legislatura. Segons el conseller, s'ha passat de 300 inscrits en aquest programa als 29.000 que hi ha en l'actualitat.

El conseller ha destacat que l'objectiu d'aquest Govern és dedicar recursos a tots aquells col·lectius que varen ser oblidats durant la crisi, per això una altra de les partides més importants del  SOIB  és la dedicada a programes per a aturats de més de 45 anys, que  és  de 16 milions d'euros.

La Conselleria de Treball, Comerç i  Indústria  té per a 2019 un pressupost de 138,9 milions d'euros, xifra que suposa un increment del 7,4% respecte a l'any anterior i duplica el pressupost d'inici de legislatura. El departament amb més partida pressupostària és el  SOIB , que passa a tenir 94 milions davant els 83,6 de 2018, un increment del 12,4%.  Negueruela  ha destacat que el creixement sobre el pressupost de 2015 és del 124%. Per al programa dedicat a les dones que han patit violència masclista es destinen dos milions, mentre que per a la Formació Dual s'han pressupostat 7 milions.

La Direcció de Política Industrial té un pressupost de 14,6 milions, un 4,1% d'increment. Destaquen els tres milions per a inversió en modernització tecnològica industrial i la partida d'1,5 milions per a plans de digitalització per a petites i mitjanes empreses.  La Direcció de Comerç i Empresa registra un major increment, un 41%, i arriba als 4,6 milions, mentre que  es  pressuposten quatre milions d'euros  per al  nou Institut Balear de Salut Laboral.

Crítiques del Partit Popular

El representant del PP a la Comissió de Pressuposts en la qual s'han presentat els comptes de la Conselleria, Santiago Tadeu, s'ha mostrat molest per les constants comparacions del conseller dels seus pressuposts amb els de 2015, obra del Govern del PP, i li ha demanat que fes la comparació amb els comptes de 2011 que va elaborar l'executiu del Pacte de Progrés del qual Negueruela  era director general.

Segons Tadeo, l'increment dels pressupostos és només el resultat d'una millora de l'economia. També ha destacat que el sistema productiu de les Illes Balears no està més diversificat, tot i que  Negueruela hagi qualificat alguns dels seus pressuposts anteriors com els de la diversificació.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF