MERCAT LABORAL
Economia 25/05/2018

Els joves cerquen millors condicions laborals a fora

La població activa entre els menors de 25 anys davalla un 29%, segons el sindicat Comissions Obreres

Antoni Oliver
4 min
Els joves tenen una taxa d’activitat i d’ocupació molt inferior a la resta de població treballadora.

Palma“Causa alarma la tendència a la baixa de la població activa entre els joves”. Són paraules de la secretària d’Ocupació de Comissions Obreres (CCOO), Lola Santillana, qui explicà que es deu, especialment, que se’n van a altres comunitats a la recerca d’una “millora en les condicions laborals i salarials”.

Aquest desplaçament dels joves que cerquen unes condicions laborals millors, més qualificats, “no fa més que precaritzar el mercat laboral de les Illes”, va afegir.

Santillana va presentar a Palma la publicació Guía de aprendices, becarios y trabajo precario i un informe de mercat laboral elaborat a partir de la darrera Enquesta de Població Activa (EPA).

Pel que fa a la precarietat laboral, assegurà que “el sistema de beques i pràctiques no laborals du a casos en els quals un titulat pot estar en contracte de prova fins als 31 anys”. Santillana assenyalà que Comissions Obreres ha demanat “laboralitzar les pràctiques”.

Així mateix, en l’informe presentat per la secretària d’Ocupació del sindicat es destaca que “si bé les dades del mercat laboral a les Illes Balears són millors que les de la mitjana estatal, preocupa l’estacionalitat del treball, ja sigui a temps parcial com els contractes de curta durada”.

En aquest context, Santillana va remarcar la situació dels aturats de llarga durada a les Illes, on un 42% no cobren cap prestació, per la qual cosa va demanar al govern central fer polítiques concretes per a aquest col·lectiu.

L’informe Datos del mercado de trabajo de les Illes Balears, sobre la darrera Enquesta de Població Activa, analitza la situació del mercat laboral per sectors d’activitat.

Com a premissa general, la publicació subratlla que “a l’Arxipèlag el nombre de persones ocupades, segons l’EPA Illes de 2018, és superior a l’existent a l’inici de la crisi (2.100 ocupats més)”.

“L’increment de l’ocupació es correspon a la positiva evolució entre les dones (19.000 ocupades més, que representen un 9,8%). Entre els homes i els joves no s’han recuperats els nivells d’ocupació existents abans de la crisi”, assenyalà la ponent.

Pel que fa a la població activa, a les Illes Balears augmenta, a diferència del que passa a escala estatal, on continua decreixent. Destaca l’increment de la població activa entre les dones (13,36%) i entre els homes (4,7%), encara que en menor intensitat.

A la resta de l’Estat, el nombre de dones actives continua creixent (7,98%), mentre que el d’homes decreix un 7%.

D’altra banda, en el cas dels joves, la pèrdua de població activa és molt important: -40% a escala estatal i -29,57% a les Illes Balears.

En relació amb les persones sense feina, malgrat que el nombre ha baixat en aquests darrers quatre anys, la xifra continua sent elevada i molt superior a la d’abans de la crisi: 3.796.100 a l’Estat i 103.100 a les Illes Balears.

El treball també analitza els principals indicadors de la conjuntura laboral. En aquest sentit, la taxa d’activitat a les Illes és del 60,78%, superior a la mitjana de l’Estat, que és d’un 58%.

La taxa d’ocupació a la Comunitat Autònoma és del 50,19%, també superior a la mitjana estatal, que és d’un 48,67%.

Així mateix, el percentatge de persones desocupades a les Illes és del 17,42%, lleugerament superior a l’atur registrat a l’Estat, que és del 16,74%. L’anàlisi subratlla que “s’ha de tenir en compte que, segons els principals indicadors del mercat de treball, les Illes parteixen d’una situació millor. La taxa d’activitat i d’ocupació a les Balears és i està sent un poc superior a la mitjana estatal.

A les Illes, un 22,02% de les persones aturades ho són de llarga duradas, mentre que un 47,24% fa menys d’un any que està desocupada.

D’altra banda, la taxa de cobertura de la protecció a la desocupació a escala estatal continua sota mínims. Només el 58,2% de les persones registrades en els serveis públics d’ocupació tenen algun tipus de protecció, és a dir, que un 42% no tenen cobertura.

No obstant això, a les Illes Baleats la taxa de cobertura ha augmentat i representa el 126%. Però l’informe matisa que “s’ha d’aclarir que a les Illes Balears de novembre a febrer de cada any hi ha un important nombre de fixos discontinus beneficiaris de prestacions, malgrat que no computen a les xifres de l’atur registrat i, com a conseqüència, distorsionen algunes dades”.

Formació i atur

Segons l’anàlisi de població activa, “hi ha un altre tema a abordar i al qual s’ha de prestar una atenció especial. És la població aturada amb nivells formatius baixos”. Aquests aturats representen el 54% a tot l’Estat i quasi el 53% a les Balears.

Com a regla general, com menor nivell d’estudis, més desocupats hi ha. La població amb menor nivell d’estudis és la més afectada per l’atur.

Les persones desocupades amb formació baixa són a les Illes el 52,8%dels parats; amb formació de grau mitjà, el 34%, i amb estudis superiors, el 13,1%. Per sexes, hi ha un 58% d’homes amb nivell baix d’estudis; un 30,5% amb nivell mitjà i un 11,1% de nivell superior.

En el cas de les dones, n’hi ha un 45% amb estudis baixos, un 39,1% amb estudis mitjans i un 15,9% amb nivell d’estudis superiors.

Situació dels joves

La situació dels joves menors de 25 anys continua sent desencoratjadora. Malgrat la millora estadística -diu l’informe- de la taxa d’ocupació, els joves tenen una taxa d’activitat i d’ocupació molt inferior a la resta de la població treballadora i una taxa d’atur molt superior.

Cal subratllar la pèrdua de població activa registrada entre els joves menors de 25 anys des que començaren a notar els efectes de la de la crisi. La taxa d’activitat en el sector dels joves ha baixat un 29% a les Balears, és a dir, que hi ha 16.000 joves menys en la població activa.

El treball també destaca que el 55% dels llocs de feina destruïts durant la crisi, des del 2008, i no recuperats encara avui, estaven ocupats per joves.

En el cas de les Illes Balears, malgrat que el nombre de persones ocupades el 2018 és lleugerament superior al registrat el 2008, entre els joves continuen sense recuperar-se 18.000 llocs de feina destruïts que estaven ocupats per ells.

stats