La inflació se situa en el 0,7% a Balears aquest gener

Set dècimes menys que el desembre de l'any passat, en què la pujada va ser d'un 1,3%, segons l'INE

L'índex de preus de consum (IPC) es va situar al gener en el 0,7% interanual a Balears, set dècimes menys que el desembre de l'any passat, en què la pujada va ser  d'un 1,3% .

A Espanya, l'IPC es va situar al gener en el 0,6% interanual. La diferència respecte del desembre de l'any passat, en què la pujada va ser d'un 1,1%, va ser de cinc dècimes a causa  de l'abaratiment  de l'electricitat i, en menor mesura, de la baixada d'alguns aliments. 

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revisat la inflació que va avançar el passat 31 de gener, que ara registra una dècima més. Amb això, ja suma 17 mesos consecutius en positiu. En concret, els preus de l'habitatge han registrat un descens interanual d'un 2% (davant l'1% del mes passat), a causa  de l'abaratiment  de l'electricitat, que l'any passat es va encarir, i malgrat l'increment d el  gas i el gasoil per a calefacció. Quant als aliments i les begudes no alcohòliques, els preus varen augmentar un 1,3%  respecte d el gener  del 2017, quatre dècimes menys que al desembre, a causa de l'estabilitat dels preus dels llegums i les hortalisses, davant l'augment de l'any anterior.

També hi va influir, encara que en menor mesura, el fet que els preus de les fruites varen baixar aquest mes, mentre que l'any passat es varen mantenir estables. El transport, d'altra banda, es va encarir un 1,8%, una dècima menys que al desembre, atès que el preu dels carburants no va augmentar tant. L'únic grup amb influència positiva va ser el de les comunicacions, en què els preus varen augmentar un 0,9%, set dècimes més que al desembre, a causa  de l'encariment  dels serveis de telefonia i fax. L'any anterior havien disminuït.

Un cop eliminats els elements més volàtils de la cistella de la compra (energia i aliments frescos), la inflació subjacent es va mantenir en el 0,8%, de manera que se situa per sobre de l'IPC general (dues dècimes), una situació que s'havia repetit des del novembre de 2016.

Pel que fa a la taxa mensual, els preus varen caure durant el gener un 1,1% , sobretot per l'abaratiment del vestit i calçat durant les rebaixes d'hivern; i de l'oci i la cultura, pels descomptes dels paquets turístics.

També varen contenir la inflació l'habitatge, pel descens dels preus de l'electricitat i malgrat l'alça del gas i el gasoil per a calefacció; i el parament, per l'abaratiment dels articles tèxtils per a la llar i, en menor mesura, dels mobles i els accessoris.
L'augment dels preus va afectar el transport, per l'encariment dels carburants i els lubricants, i els aliments i begudes no alcohòliques, per l'augment dels preus del peix fresc i malgrat el descens dels de la fruita.

L'increment dels preus es va moderar al gener a totes les comunitats autònomes. Sobretot, es va contenir a Cantàbria (0,4%) i el País Valencià (0,4%), on varen augmentar 8 i 7  dècimes  menys, respectivament.

Catalunya (0,9%), Navarra (0,3%) i Canàries (0,8%) només varen registrar tres dècimes de diferència respecte de l'alça interanual de desembre.

L'índex de preus de consum harmonitzat, que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode a tots els països de la zona de l'euro, es va situar al gener en el 0,7%. Va disminuir cince dècimes respecte del mes anterior.

L'IPC dels impostos constants (IPC- IC ) es va situar en el 0,6%, igual que a l'índex general.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 11/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF