L'oposició veu inviable el pressupost d'Hisenda i Funció Pública

El PP, Ciutadans, El Pi i Vox coincideixen que la consellera Rosario Sánchez haurà de fer ajustos durant el 2020

La consellera d'Hisenda i Funció Pública, Rosario Sánchez, gestionarà 652,8 milions d'euros, segons ha explicat aquest dimecres en comissió parlamentària, on ha informat sobre els comptes del seu departament per a l'any 2020. L'oposició, però, coincideix que la consellera haurà de fer ajustos perquè els pressupostos no són viables. La consellera ha defensat que són "responsables", que augmenten la despesa social un 0,4% i que tenen en compte una lleugera desacceleració econòmica durant el 2020.

El PP ha qualificat el projecte econòmic presentat per Sánchez d'"irresponsable" i "fictici" perquè inclou partides molt importants que depenen de l'Estat i que no arribaran. "Retallareu partides i quanties durant el 2020", ha dit la diputada popular Núria Riera. El diputat Juan Manuel Gómez, de Ciutadans, a més, ha comentat que "esperàvem una lectura més realista de la situació econòmica i s'hauran de fer ajustos perquè la previsió d'ingressos no casa amb la conjuntura econòmica. 

El diputat d'El Pi, Jaume Font, ha estat el més crític amb la situació econòmica de les Balears i ha afirmat que la Comunitat "ha fet fallida", però ha assenyalat que és un problema existent des de fa més d'una dècada. "Com més prest es digui que som més pobres del que pensàvem, farem un gran favor a la societat", ha dit Font, qui ha afegit que la culpa és de l'infrafinançament perquè "rebem menys del que aportam". També ha lamentat que el Règim Especial de les Illes Balears que es va aprovar en la legislatura anterior no té cap incidència econòmica en els pressupostos presentats aquest dimecres.

El Govern augmenta la despesa social tot i el refredament de l'economia

Rosario Sánchez ha defensat els pressupostos afirmant que són els segons més alts de la història de les Balears i amb una despesa social més gran. Sobre les crítiques de manca de previsió, la consellera ha dit que "no hem assumit cap risc" i que s'ha previst un creixement del 2% durant el 2020. A petició de MÉS per Mallorca, Sánchez ha comentat que s'està treballant per desenvolupar clàusules ambientals. 

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF