Economia 06/03/2019

Les Illes crearan 33.000 nous llocs de feina entre el 2019 i el 2020, segons un informe de BBVA

L'estudi identifica tant els factors de fortalesa i de debilitat de l'economia balear com la incertesa política

Carles Tudurí
2 min
Responsables del BBVA durant la presentació de l'estudi.

PalmaLes Illes seran durant el 2019 i el 2020 la comunitat amb més capacitat per crear ocupació, amb una previsió de prop de 33.000 nous llocs de feina, segons l'informe presentat aquest dimecres sobre la situació de les Illes Balears pel banc BBVA.

L'estudi destaca que el 2020 les Illes hauran assolit set anys de recuperació econòmica que es traduirà en un augment de l'ocupació, un 3,5% durant el 2019 i un 2,8% el 2020. Tot i la desacceleració de l'economia balear, que el 2018 va tancar amb un augment del 2,4% del PIB, els autors de l'informe considera que la Comunitat continuarà creant llocs de feina, tot i que reconeixen que es tracta de feina de poca qualificació i poc poder afegit.

L'informe ha estat presentat per David Conde, director territorial de BBVA; Miguel Cardoso, economista encarregat de l'estudi, i Carlos Rodríguez, director regional de Banca d'Empresas de BBVA, que s'han mostrat optimistes sobre l'evolució econòmica de les Illes, ja que han assegurat que no veuen a curt i mitjà termini un escenari de recessió, sinó una moderació del creixement que es pot situar sobre el 2% anual de l'increment del PIB.

Pel que fa als motius que permeten ser més optimistes sobre aquesta evolució, Cardoso ha destacat diversos punts, com el bon comportament del mercat laboral o el fort impuls de la despesa pública autonòmica.

Entre els factors negatius que contribuiran a una desacceleració ha indicat el descens del consum privat, ja que l'impuls que va registrar aquest indicador durant el 2015, el 2016 i el 2017 gràcies al que s'anomena "demanda embalsamada", el consum que en anys anteriors no s'havia fet a causa de la crisi, s'ha perdut durant el 2018, amb un creixement (2%) per davall de la mitjana estatal (2,4%).

Altres factors negatius han estat la caiguda de la venda d'habitatges després de tres anys amb forts creixements, l'estancament de les exportacions després d'un 2018 extraordinari, la petita caiguda del nombre de turistes rebuts i l'increment de la incertesa interna i externa, sobretot a causa del Brexit i la inestabilitat de la situació política.

stats