Economia 29/10/2019

Les Illes arribaren a l'agost amb superàvit pressupostari

Les comunitats autònomes sumen un dèficit de 2.576 milions d'euros, lluny del superàvit de 1.092 milions del mateix mes del 2018

Ara Balears
2 min
Les Illes arribaren a l'agost amb superàvit pressupostari

PalmaEl dèficit públic –excloses les corporacions locals– va augmentar gairebé un 9% els vuit primers mesos de l'any davant la mala evolució del desfasament de les comunitats autònomes, afectat per diversos factors extraordinaris, encara que Balears és una de les cinc regions que va tenir superàvit.

Les comunitats autònomes varen sumar en aquests vuit mesos un dèficit de 2.576 milions, lluny del superàvit de 1.092 milions de fa un any –una comparació no homogènia, segons Hisenda, a causa d'elements extraordinaris–, la qual cosa en situa el desviament en un 0,21% del PIB, dins el seu objectiu del 0,3% del PIB per al 2019.

Al tancament d'agost, dues regions –Extremadura i Castella-la Manxa– se situaven lluny de la seva meta en superar un dèficit de l'1% del seu PIB, mentre que cinc comunitats autònomes –Balears, Canàries, Navarra, la Rioja i el País Basc– s'anotaven superàvit.

Entre els elements que llastren els comptes de les comunitats autònomes figuren el retard en l'actualització dels lliuraments a compte, l'impacte de la liquidació de l'exercici 2017 –que els ha reportat 2.752 milions menys que el 2016 després de la modificació del sistema de gestió de l'IVA que va restar un mes de recaptació– i la integració del tram autonòmic de l'impost d'hidrocarburs en l'estatal.

D'acord amb les dades publicades aquest dimarts per Hisenda, el dèficit públic entre gener i agost va ser de 25.927 milions d'euros, un 8,8% superior al del mateix període del 2018 i equivalent al 2,08% del Producte Interior Brut (PIB).

Aquesta ràtio està per sobre de l'objectiu de dèficit públic per a tot l'exercici (2% del PIB), encara que cal tenir en compte que no incorpora les dades de les corporacions locals, que el govern espera que acumulin un superàvit d'un 0,4% del PIB al llarg de l'exercici i que, per tant, ajudarà a compensar possibles desviaments.

El dèficit de la Seguretat Social va créixer entre gener i agost un 18,6%, fins a assolir els 6.221 milions i un 0,5% del PIB, una xifra que està encara lluny del seu objectiu anual de l'1,2% del PIB.

Per contra, l'Administració central va reduir el seu dèficit un 13%, fins a situar-lo en 17.130 milions, la qual cosa equival a un 1,37% del PIB, per sobre de l'objectiu d'un 0,5% del PIB per a tot l'exercici.

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha destacat durant la seva intervenció en el XXI Congrés de l'Empresa Familiar que en termes primaris –és a dir, sense tenir en compte els interessos del deute– l'Estat va aconseguir un superàvit fins al setembre de 10.774 milions d'euros, un 60,6% superior al del 2018, la qual cosa permetrà "continuar reduint el nivell de deute públic".

stats