Economia 13/06/2018

Hisenda convocarà diversos consells de Política Fiscal abans de l'agost

El finançament autonòmic és prioritari i clau per a les regions pel nou govern estatal

Ara Balears
2 min
Experts en finançament veuen una oportunitat per arribar a un acord abans de les eleccions.

PalmaEl Ministeri d'Hisenda convocarà, abans del mes d'agost, "un o diversos" consells de Política Fiscal i Financera (CPFF) per tractar no només el finançament autonòmic, sinó també la distribució dels objectius d'estabilitat individualitzats per regions.

Segons fonts d'Hisenda, el finançament autonòmic és una prioritat d'aquest govern i clau per a les regions, però "no es pot tractar amb presses si volem que tingui èxit".

Hisenda proposa, per tant, un debat "assossegat i en profunditat" que permeti adoptar decisions polítiques "amb suport tècnic" i des de l'acord amb totes i cadascuna de les comunitats autònomes.

El Ministeri, que ara dirigeix María Jesús Montero, ha insistit que els pressupostos de 2019 i el nou finançament autonòmic són les seves dues grans prioritats, i s'ha compromès a "actuar aviat" per avançar en un diàleg "fluid i permanent amb les comunitats autònomes".

En aquest escenari que s'obre, alguns dels experts i autors de l'informe sobre finançament autonòmic, que s'ha convertit en el document base de discussió del nou model, han admès que hi ha "una oportunitat" per al debat, però aquest haurà de ser ràpid, abans d'entrar en el cicle electoral.

L'expert en finançament designat per l'executiu anterior, Ángel de la Fuente, ha assenyalat que veu una "escletxa" per a l'acord i la negociació "que s'obre ja i podria durar fins a la tardor".

De la Fuente ha considerat que si es va més enllà, és a dir, "sis mesos abans de les eleccions, serà difícil tancar acords sobre un tema tan sensible".

El també director executiu de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha insistit que "si es fa ràpid i hi ha voluntat per part dels dos grans partits és possible arribar a un acord", però "si entram en eleccions caldrà esperar que passin totes", ha comentat.

L'economista s'ha mostrat convençut que aquest darrer escenari "és el més probable, però també ha subratllat que si ara "hi ha una oportunitat, caldrà aprofitar-la".

stats