Els habitatges vacacionals generen dos milions d'euros en impost turístic

Aquesta recaptació correspon només al període voluntari i suposa un increment del 18% sobre l'any passat

Un 58% dels propietaris de lloguers vacacionals i càmpings donats d’alta al cens de l’impost ja han fet la liquidació corresponent a l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) de 2017, per valor de 2 milions d’euros, segons informa en un comunicat la Conselleria d'Hisenda del Govern. Això suposa un increment d’un 18,6% sobre l’any passat. 

En total s'han generat 11.582 liquidacions corresponents a habitatges de lloguer vacacional (incloent-hi vuit càmpings i un altre establiment sense qualificació) que estan inscrits al cens als efectes de tributació de l’ITS. En aquest termini, per tant, es meriten les estades efectuades pels usuaris d’aquests serveis d’allotjament durant tot el 2017.

El primer tram voluntari de liquidació de l’ITS 2017 per aquestes modalitats d’allotjament turístic es va tancar el 2 de juliol i ha generat un total de 8.857 rebuts de liquidació, dels quals ja se n’han abonat un 66,4%. Aquesta part del cens es correspon amb els habitatges que varen ser inscrits al cens el 2016 i que, per tant, ja havien realitzat tributació en el període de liquidació corresponent al primer any de funcionament de l’ITS.

El segon gran grup de contribuents per la modalitat de lloguer d’habitatge turístic pertanyen als habitatges de lloguer inscrits el 2017 i que, per tant, realitzen ara la primera campanya de liquidació de l’ITS. Suposen un total de 2.725 liquidacions, que ja estan a disposició dels obligats al pagament.
Les liquidacions ja satistefes (6.113, un 57,8% del total) per aquest període de liquidació de l’ITS 2017, per a lloguer vacacional i càmpings, han suposat una recaptació d'1.991.000 euros fins ara, segons dades provisionals de l’Agència Tributària de les Illes Balears.  No obstant això, per tenir dades definitives sobre la recaptació de l’ITS dels habitatges de lloguer vacacional, encara cal esperar a tancar el període voluntari per als inscrits al cens ITS el 2017.

De fet, en la primera liquidació de l’ITS per a habitatges de lloguer vacacional, corresponent a 2016, s’han registrat un 3% de liquidacions de l’impost en fase executiva, més enllà del període voluntari establert entre els mesos de maig i juny. L’any passat, en fase voluntària varen tributar 8.756 establiments d’aquestes característiques, però la xifra de contribuents s’ha incrementat posteriorment, amb els pagaments diferits, fins a les actuals 9.024 liquidacions abonades, per un total de 2,46 milions d’euros.

Tots els obligats tributaris per l’ITS poden obtenir els avisos de pagament o accedir a les liquidacions corresponents a través de la pàgina web de l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) o presencialment a les mateixes oficines de l’entitat.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF