Economia 09/02/2019

L’habitatge i l’art, actius reals utilitzats de refugi

Després d’un any de baixada de la borsa i amb les incerteses existents, són molts els inversors que cerquen actius reals per protegir els seus estalvis

C. Tudurí
2 min
L’habitatge i l’art, actius reals utilitzats de refugi

PalmaDesprés d’un any de baixada de la borsa i amb les incerteses existents, són molts els inversors que cerquen actius reals per protegir els seus estalvis. La compra d’habitatges o d’obres d’art són dues de les opcions que ofereix el mercat, tot i que la primera requereix una forta inversió i la segona, un molt bon coneixement del sector. El president de l’Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de les Balears, Luis Martín, reconeix que bona part dels habitatges que es comercialitzen a les Illes Balears els compren inversors, no gent que hi vol viure, tot i que es tracta principalment de persones que compren un pis o una casa per llogar. “Sí que es detecten moviments de fons d’inversors interessats en l’habitatge, però són operacions que es realitzen des d’empreses ubicades a Madrid, Barcelona o altres ciutats europees”.

De tota manera, Martín considera que els principals compradors són o bé persones que accedeixen a l’habitatge o clients que volen una segona residència a les Illes. “És cert que el lloguer ha pujat molt i que et trobes casos de persones que volen comprar pisos per llogar, però normalment acudeixen al mercat de segona mà”.

El que sí que ha detectat l’esmentada associació és un major interès de grans grups inversors a comprar sòl comercial a les Balears. “A pesar de les restriccions que marca la normativa autonòmica, que no permet construir centres comercials de més de 400 metres, hem notat que s’està comprant aquest tipus de sòl per poder fer futurs desenvolupaments comercials, tant a Palma com en altres localitats de Mallorca”.

Segons el portal Idealista, durant el 2018 la rendibilitat dels habitatges a Espanya va ser del 7,4%. En el cas de Palma va ser d’un 5%, els habitatges; un 6,4%, les oficines, i un 7,8%, els locals.

Pel que fa a l’art, cal dir que es tracta d’un mercat que requereix un gran coneixement del sector, encara que galeristes i entitats bancàries ofereixen assessorament. Diversos estudis indiquen que els darrers deu anys les obres d’artistes contemporanis s’han revalorat una mitjana d’un 12% per any. BBVA Global Wealth, per exemple, ofereix als seus clients d’elevats patrimonis un servei d’assessorament en art, gràcies a l’acord que ha aconseguit amb The Fine Art Group.

stats