Economia 01/02/2022

El Govern torna a demanar a Hisenda que faciliti informació a les comunitats autònomes per calcular les balances fiscals

Rosario Sánchez ha insistit que s'han de compartir una sèrie de dades en l'àmbit central per a la seva elaboració, com ara l'execució d'ingressos

ARA Balears
2 min
La consellera d'Hisenda del Govern balear, Rosario Sánchez, durant la seva intervenció al Parlament

PalmaEl Govern balear ha tornat a demanar a la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, que posi a l'abast de les comunitats autònomes la informació necessària per publicar anualment el càlcul de balances fiscals entre les Balears i les administracions públiques de l'Estat.

Així ho ha comunicat aquest dimarts al ple del Parlament la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, que ha explicat que el Govern ha fet aquesta petició a la carta d'al·legacions que va presentar a la proposta de càlcul de la població ajustada, un dels elements del sistema de finançament autonòmic.

"Quan que el Ministeri d'Hisenda posi a l'abast de les comunitats autònomes aquesta informació, podrem reconstruir amb una feina intensa la informació de les balances fiscals", ha manifestat la consellera. Es tracta, a més, d'una petició que ja va fer l'Executiu balear al Consell de Política Fiscal i Financera abans que començàs la pandèmia del coronavirus.

A més a més, ha insistit que s'han de compartir una sèrie de dades en l'àmbit central per a la construcció de les balances fiscals, com ara l'execució d'ingressos o la recaptació a cadascun dels territoris. És per això que ha reiterat que aquest càlcul es podrà publicar quan l'executiu central proporcioni la informació.

La compareixença parlamentària de Sánchez ha estat sol·licitada pel Grup El Pi - Proposta per les Illes Balears i es remunta a una proposició no de llei, aprovada el febrer del 2020, que instava el Govern a publicar anualment un càlcul de balances fiscals. Atès que ja ha expirat el termini establert, El Pi ha demanat explicacions sobre els motius pels quals no es publiquen aquestes dades.

En aquest sentit, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha assegurat que la informació de balances fiscals "seria una eina per donar consistència" als postulats del model de finançament que defensa Balears.

Segons Melià, el tema del finançament és per a les Illes "una qüestió d'Estat" i la publicació de balances fiscals contribueix a aquest objectiu. "Haurien de posar-se les piles perquè aquests estudis fossin una realitat", ha assenyalat Melià, que ha demanat al Govern "valentia" i que no es limiti a dir que no té tota la informació per a la publicació de les balances fiscals. "No esperin una futura informació d'Hisenda perquè tots sabem que segurament no arribarà, perquè els agrada viure a la foscor", ha lamentat el portaveu.

stats