Economia 22/09/2020

Llum verda a la futura llei del teletreball

Les empreses tenen vint dies des de l'aprovació per adaptar-se a la normativa

Núria Rius Montaner
3 min
La ministra de treball, Yolanda Díaz, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts.

MadridDesprés de mesos de reunions i una última jornada de negociació maratoniana entre govern espanyola i agents socials (la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT), el consell de ministres ha aprovat aquest dimarts la primera normativa del treball a distància espanyola. Es tramitarà com a projecte de llei, després que les executives de les principals organitzacions socials i empresarials hagin ratificat l'acord a primera hora del matí. "Ha sigut la negociació més difícil i complexa", ha reconegut la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en roda de premsa. Díaz ha destacat que la nova llei "canviarà el modus operandi dels llocs de treball".

Aquest dilluns, l'ARA ja avançava les claus principals de la nova normativa. Díaz ha apuntat que un cop es publiqui la llei al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), les empreses tindran vint dies per adaptar les seves condicions a la normativa. La ministra ha reconegut que el cost del teletreball és un dels aspectes que "més preocupa" els empleats, i ha insistit que seran les empreses les que s'hauran d'ocupar "no només de les despeses, sinó també del manteniment" dels mitjans, equips i eines necessaris per fer la feina. Tot i que la normativa preveu que empresa i empleat firmin un acord de teletreball, no serà obligatori mentre duri la pandèmia. Ara bé, l'empresa sí que haurà d'abonar les despeses a partir dels tres mesos de la publicació de la normativa, és a dir, a partir de Nadal.

La negociació col·lectiva tindrà un pes important. A través d'aquesta, empresa i sindicats hauran de recollir a l'acord per escrit aspectes com els costos que haurà d'assumir l'empresa, així com assegurar els horaris dels treballadors i vetllar per la desconnexió digital. "El que hem viscut en pandèmia no és treball a distància, perquè no es pot estar connectats tot el dia", ha deixat clar la ministra. De fet, a l'acord del treballador amb l'empresa es pautarà el temps en què l'horari serà flexible. També ha recordat que no hi pot haver una causa d'acomiadament objectiu per falta d'adaptació a la nova realitat o per negar-se a teletreballar, i que en tot moment l'acord serà "reversible" i "voluntari". A més, la negociació col·lectiva vincularà els costos "sobrevinguts" que puguin tenir les empreses a causa de la pandèmia.

Ratificació unànime

Aquest dimarts al matí la patronal CEOE i Cepyme, així com els sindicats majoritaris –CCOO i UGT–, han ratificat el preacord a què van arribar dilluns amb el govern espanyol després de nou hores de negociació. La CEOE –que dilluns al matí encara no veia del tot urgent aquesta mesura– confia que la nova norma permeti avançar de "manera ordenada" cap al teletreball. El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, veu "positiva" la llei i ha reconegut que ha sigut un part de moltes concessions. Álvarez també ha apuntat que la normativa era un primer pas i que caldrà continuar avançant. Finalment, el secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha destacat la importància de la llei davant una realitat que ha vingut per quedar-se. "Fins ara no estava regulada. El teletreball és una oportunitat que també implica riscos", ha apuntat.

Pendents dels ERTO

Per contra, la negociació sobre la pròrroga dels ERTO continua. La ministra de Treball ha insistit en roda de premsa que el govern i els agents socials "no sortiran de la taula de diàleg sense un acord" (aquest dimecres es tornaran a reunir). Díaz ha assegurat que els ERTO tindran continuïtat. La ministra ha reconegut que davant de situacions com la que ara viu Madrid, els denominats ERTO de rebrot "potser no serveixen", i ha avançat que el govern "estudia nous mecanismes" que acompanyin totes les empreses, ha explicat.

Fonts pròximes a la negociació asseguren que els serrells que encara queden oberts tenen a veure amb el ministeri de Seguretat Social, que dirigeix José Luís Escrivá, i no tant amb el de Treball. Les exoneracions i els sectors als quals afectaria la pròrroga continuen sent els esculls que manté separats els agents socials. De fet, Díaz ha dit que s'adoptarà una "fórmula de protecció diferencial", que pot complicar l'acord. Aquesta proposta plantejarà estendre els ERTO a la cadena de valor dels negocis afectats. Actualment es calcula que encara hi ha 773.000 treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d'ocupació a Espanya.

El consell de ministres d'aquest dimarts també ha donat llum verda a la pròrroga del pla Em Cuida, que permet als adults flexibilitzar la jornada laboral o demanar-ne la reducció en cas que hagin de cuidar persones que hagin de fer quarantena per coronavirus.

Projecte de llei del treball a distància
stats