Coronavirus

El govern espanyol aprova avui una nova pròrroga dels contractes de lloguer fins que s'acabi l’estat d’alarma

També allarga els ERTO i la prestació d’autònoms fins al 31 de maig

2 min
Cartell del lloguer d'un pis.

MadridDavant la situació del covid-19, el govern espanyol vol allargar fins a la primavera les mesures que formen part de l’escut social impulsat des de l’inici de la pandèmia per evitar que la crisi econòmica sigui més profunda. El consell de ministres té previst aprovar aquest dimarts una pròrroga dels contractes de lloguer que s’acabin mentre duri l’estat d’alarma, fins al 9 de maig.

Així, els contractes que s’acabin abans d’aquesta data es podran allargar sis mesos si l’arrendatari ho sol·licita al propietari. S’aplicaran les mateixes condicions que estableix el contracte actual i, per tant, el propietari no les podrà modificar ni apujar el preu.

El consell de ministres també prorrogarà fins al 9 de maig la mesura que permet un ajornament o reestructuració del deute per a arrendataris d'habitatges que estiguin en mans de grans tenedors d’habitatges. Els dos partits que formen part del govern espanyol, el PSOE i Unides Podem, també han acordat prorrogar les moratòries hipotecàries i dels crèdits al consum, tot i que aquestes mesures es podrien aprovar o bé avui o bé en algun altre consell de ministres.

A més, el govern espanyol donarà llum verda aquest dimarts a l’anunciada pròrroga fins al 31 de maig dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i de la prestació per cessament d’activitat dels treballadors autònoms. L’allargament de les mesures, acordades la setmana passada amb els agents socials, tindrà un cost d’uns 7.000 milions d’euros (5.000 pels ERTO i 2.000 per la prestació d’autònoms).

La nova pròrroga dels ERTO tindrà les mateixes condicions que fins ara però simplifica els tràmits per allargar els expedients de regulació. De fet, no caldrà noves autoritzacions administratives si les empreses els volen allargar.

La nova pròrroga manté la clàusula de salvaguarda de l’ocupació, que obliga les empreses a retornar totes les exoneracions si acomiada un treballador durant els sis mesos posteriors a l'ERTO.

stats