Reforma laboral

El govern espanyol obre la porta a limitar els contractes temporals a 3 mesos

L'executiu central s'ha compromès amb els agents socials a presentar una nova proposta d'ERTO permanent

2 min
Las vicepresidentes Yolanda Díaz i Nadia Calviño avui al senat

La negociació de la reforma laboral encara setmanes decisives. En l'última reunió, aquest dimecres, el govern espanyol ha recopilat tots els punts de la futura normativa en un text i els ha traslladat als agents socials, sindicats majoritaris i patronals. Si bé en termes generals no hi ha grans canvis, l'executiu central sí que ha matisat alguns elements de les seves últimes propostes.

Pel que fa als contractes, el govern espanyol obre la porta a limitar els contractes temporals, en concret els ocasionals i previsibles per "circumstàncies de producció o per substitució de la persona treballadora", a un màxim de tres mesos, expliquen fonts de la negociació. Aquests, però, anirien de bracet d'uns topalls màxims, és a dir, d'un ús màxim d'aquesta forma contractual, en funció de la mida de l'empresa. "Estarien permesos en aquelles situacions previsibles molt justificades i de molt escassa duració", exemplifica una font de la negociació a l'ARA. Per exemple, s'hi acollirien els treballadors de l'època de rebaixes. Aquesta modalitat contractual, però, encara estaria més ajustada en el cas de sectors com l'agricultura, matisen les mateixes fonts.

També en termes contractuals, l'executiu central ha posat damunt la taula que els contractes formatius que combinen formació i retribució, anomenats d'alternança, puguin tenir una duració d'entre tres mesos i dos anys, mentre que els contractes formatius per adquirir pràctica professional durarien entre sis mesos i un any. A més, s'ha proposat unificar el període de prova a un mes. Tot i això, agents socials i govern espanyol encara han de discutir l'edat permesa per a aquests contractes i la possibilitat de subscriure contractes formatius a temps parcial.

Pel que fa a l'última proposta plantejada sobre els ERTO permanents, sindicats i patronals haurien arrancat que es revisés, de manera que l'executiu presentarà una nova proposta a la pròxima reunió, que serà aquest divendres. Tots dos agents socials van mostrar la setmana passada el seu rebuig al plantejament del govern espanyol. De l'últim text també ha caigut l'opció de limitar en un 15 % la temporalitat, mesura que no agradava gens a la patronal. Des del ministeri de Treball reclamen vincular la limitació de la temporalitat a elements causals i adaptar-la a la mida de l'empresa.

Amb tot, fonts de la negociació expliquen que no s'han modificat les redaccions de l'últim text negociat a l'estiu sobre la prevalença més gran del conveni del sector per sobre de l'empresarial, ni tampoc la de recuperar la ultraactivitat, limitada a un any. Agents socials i govern espanyol es reuniran de nou aquest divendres amb l'objectiu d'accelerar la negociació per tancar tots els serrells pendents. Totes les parts implicades han transmès aquest dimecres la intenció de buscar, amb la reforma laboral, un acord tripartit. Fins i tot la patronal, malgrat el seu "no" a augmentar les cotitzacions per sufragar les pensions. "No anem amb línies vermelles", ha emfatitzat el president de la CEOE, Antonio Garamendi.

stats