TROBADA AL PIRINEU
Economia 08/06/2013

El govern espanyol crea un grup d'experts en impostos

Montoro anuncia que l'executiu buscarà assessorament per no haver d'apujar la pressió fiscal

Ara
2 min

La Seu d'Urgell.El govern espanyol està rebent pressions de Brussel·les perquè apugi l'IVA i els mateixos membres de l'executiu han sembrat la confusió. Mariano Rajoy ha dit aquesta setmana que no s'apujaria el tipus general, però després el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, va dir que es "tocarà". Per treure'n l'aigua clara, la Moncloa es farà assessorar per un grup d'experts en matèria fiscal, segons va avançar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

"Anuncio la formació d'un comitè d'experts perquè assessori de manera independent el govern en matèria de reforma de tots els nostres impostos, de tot el conjunt del sistema tributari", va dir Montoro. La idea del govern de Rajoy és que, si Brussel·les obliga a apujar algun tipus d'impost, com els mediambientals, es faci mantenint la pressió fiscal; és a dir, abaixant algun altre impost. De fet, el ministre d'Hisenda va obrir la porta a abaixar els impostos al treball si s'ha d'apujar algun altre impost: "Quan hi hagi necessitat de pujades d'algun tipus d'imposició mediambiental, que és la línia que tots a Europa hem d'anar practicant, es farà abaixant altres impostos que avui carreguen sobre la feina i que fan més feixuc per a les empreses contractar".

Montoro va fer aquest anunci durant la seva intervenció en la Trobada Empresarial al Pirineu, celebrada dijous i divendres a la Seu d'Urgell. També va anunciar-hi que el govern espanyol està dissenyant un pla perquè les administracions públiques paguin a trenta dies abans del 2014, com, de fet, exigeix la llei de morositat. L'objectiu és "assegurar a tots els proveïdors de les administracions públiques, de qualsevol ajuntament, diputació, administració autonòmica o la general de l'Estat, que cobraran la factura a trenta dies", va dir el ministre. Montoro va subratllar la importància de reduir la morositat per "recuperar el finançament ordinari de les empreses", però no va concretar ni la dotació del pla financer per pagar als proveïdors ni com s'articularà. Va dir, però, que "seran xifres viables, que no pertorbaran el que ja ha fet el govern pel que fa a la demanda de recursos".

A la Seu, Montoro va coincidir amb Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, i Amadeu Altafaj, cap adjunt del gabinet del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn, a més d'empresaris i economistes. Felip Puig, com Montoro, també va fer un anunci i va explicar que l'empresa tecnològica canadenca Transax s'instal·larà al juliol a Barcelona, en concret al 22@, i hi crearà 75 llocs de treball.

Amadeu Altafaj va insistir que Espanya ha d'"accelerar" les reformes, tot i que tinguin "un cost dolorós". L'alt càrrec de la CE va culpar les agendes polítiques que les reformes estiguin "trigant molt a arribar", perquè alguns governs "les van amagar sota la catifa". "Massa sovint han prevalgut els calendaris electorals per sobre de les reformes necessàries, com la del mercat laboral i les pensions", va afegir.

El més polèmic va ser l'analista en cap d'Intermoney, José Carlos Díez, que va assegurar que si Catalunya fos independent "tots els bancs farien fallida el primer dia". "Si hi ha independència, no tornareu a veure un euro de crèdit en 30 anys", va afegir.

stats