Economia 20/08/2019

El Govern destina un milió d'euros a ajudes per a 201 comerços amb un màxim de 7.000 euros

La patronal Afedeco critica que les subvencions no arribin a totes les empreses mentre que des de Pimem i Pimeco es mostren satisfets

Ara Balears
3 min
El Govern destina un milió d'euros en ajudes per 201 comerços

PalmaEl Govern ha resolt de manera favorable 201 sol·licituds presentades a la convocatòria de subvencions per fomentar la modernització de les empreses comercials detallistes i determinades empreses de serveis, així com la continuïtat dels establiments comercials i serveis considerats emblemàtics. L'ajuda total per a aquesta línia és de poc més d'un milió d'euros, segons informa en una nota la Direcció General de Comerç, que depèn de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

Les ajudes aprovades sumen un total d' 1.006.153,68 euros. Aquesta xifra suposa un 84% del pressupost previst a la convocatòria, de 1.200.000 euros. La quantitat atorgada a cadascuna de les empreses varia segons l’ajuda sol·licitada. En qualsevol cas, l’import màxim que es pot rebre és de 7.000 euros per comerç.

Les empreses que han aconseguit la subvenció estan repartides entre les quatre illes. On més n’hi ha és a Mallorca, amb 99 expedients aprovats; a Menorca l’ajuda s’ha concedit a un total de 60 empreses; a Eivissa, a 39, i a Formentera, a 3.

Totes les inversions subvencionades han d’estar executades i pagades entre l’1 de novembre de 2018 i l’1 d’octubre de 2019. Si no es justifiquen, com a tard, el pròxim 1 d’octubre, l’ajuda quedarà revocada. També es retirarà en cas que es modifiqui de manera significativa el projecte presentat a la sol·licitud sense que la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius ho hagi aprovat.

A partir del 14 d’agost, data de publicació de la resolució del director general de Comerç, els interessats tenen un període de deu dies hàbils per presentar al·legacions. Passat aquest termini, la resolució es farà efectiva.

Crítiques d'Afedeco

La Federació Patronal d'Empresaris de Comerç de Balears (Afedeco) ha criticat que la subvenció anunciada pel Govern "no arriba" a totes les empreses, ja que en haver de repartir-la entre molts establiments "poc es pot modernitzar".

"Es tracta de subvencions molt concretes que no arriben a tot el comerç", ha destacat el president de la Patronal, Toni Gayà, qui ha afegit que la quantitat màxima a la qual es pot optar és de 7.000 euros i que "per desgràcia, poc es pot modernitzar o donar continuïtat a comerços reconeguts o de tota la vida amb aquest import". No obstant això, la federació ha assegurat que "tota ajuda és benvinguda" i que agraeix l'esforç del Govern amb el petit comerç.

A més, la patronal ha demanat idees que "de debò beneficiïn el comerç en el seu conjunt", com la creació del centre comercial a cel obert. "Si ja estigués creat, les subvencions podrien anar destinades a aquest centre en el seu conjunt, cosa que beneficiaria moltes més empreses i no només un centenar. Es tracta d'estudiar com està avui dia el comerç i planificar a llarg termini, no d'any en any", ha conclòs Gayà.

Satisfacció a PIMEM i PIMECO

El president de la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora; i el president de PIMECO, Toni Fuster han valorat positivament que la Direcció General de Comerç continuï atorgant subvencions al petit comerç de Balears per a fomentar la modernització i la continuïtat dels establiments comercials i serveis considerats emblemàtics. “El sector es veu beneficiat gràcies a aquest tipus de mesures. Aquestes ajudes afavoreixen la competitivitat dels petits comerços”.

“Vivim en un mercat global que no deixa de canviar contínuament, hem d'aportar als nostres comerços tradicionals les eines i ajudes necessàries perquè puguin desenvolupar la seva activitat sense quedar-se desfasats” ha explicat Fuster. Mora, a més, ha afegit que els petits comerços “conformen la fesomia dels municipis de l'illa” i que hem d'ajudar-los “perquè continuïn sent un sector dinàmic i actiu”.

Els dos presidents, malgrat la valoració positiva també han remarcat “la importància de realitzar polítiques que vagin d'acord amb aquestes subvencions”. I és que aquestes ajudes econòmiques han d'anar acompanyades de mesures que beneficiïn “el progrés del comerç autòcton de Mallorca, tant de primera línia com de segona. Sinó són inútils”.

Tant a Mora i Fuster els preocupa el fet de no realitzar polítiques complementàries a les subvencions perquè de no ser així, es pot crear una “situació de dependència” del sector que no és “gens positiva”. “El comerç, al final, ha de sobreviure per si mateix.” han assegurat

stats