Economia 26/08/2021

El Govern adquirirà cinc trens nous amb fons europeus

Costaran 54,6 milions d'euros i seran una de les primeres aplicacions dels React-EU a les Illes

2 min
La presidenta Francina Armengol atenent als mitjans a la seva compareixença per anunciar la compra de cinc trens.

PalmaEl Govern de les Illes ha anunciat l'adquisició de cinc trens elèctrics de quatre cotxes cadascun que es financiaran amb els fons europeus React-Eu. AQuesta serà una de les primeres aplicacions visibles d'aquests fons. Els trens tindran un cost de 54,6 milions d'euros, que s'anirà pagant en diverses quotes, cada any, fins al final del 2024. A més, s'ha d'assenyalar que la compra dels trens s'ha licitat ara, però està previst que es comncin a fer servir l'any 2023.

Actualment hi ha un total de 19 trens en funcionament, però, a part dels cinc que està previst que s'hi incorporin el 2023, la presidenta del Govern, Francina Armengol, també ha anunciat que se n'adquiriran sis més de manera progressiva. Es tracta de la flota de trens que s'havia comprat per al tren de Llevant, els quals s'estan reformant per transformar-los en elèctrics i així poder-los emprar. Està previst que ben aviat se n'incloguin tres més a la línia de sa Pobla. Aquesta inclusió gradual dels trens reformats suposaria reduir la freqüència entre trens. Segona ha explicat Armengol, baixarà a 40 minuts i quan arribin els cinc aparells nous, fins a mitja hora.

"Aquest projecte es combinarà amb el del tramvia de Palma, que també està incorporat en el programa de fons europeus", ha assegurat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, qui ha descobert, així, una altra de les possibles actuacions previstes amb els fons europeus a les Illes. En aquest sentit, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha catalogat els fons com una "oportunitat històrica en un moment crucial per a la recuperació econòmica i social."

La presidenta Armengol ha fet referència a la importància que tenen aquest tipus d'inversions a l'hora de fermar-les a temps vista: "Si no es van planificant, llavors queden aturades i empitjoren la situació, cosa que ja hem viscut aquí." Ha posat l'exemple del 2015, quan es va planificar tota la renovació de la flota d'autobusos que avui ja és una realitat. Finalment ha posat molt l'accent a tenir cada vegada menys petjada ecològica i, a més, que la ciutadania vegi el transport públic útil i funcional.

stats