Economia 01/06/2018

GOB i Terraferida reclamen limitar el creixement

Els grups ecologistes continuen reclamant mesures contundents per frenar aquest creixement i evitar sobretot els impactes negatius del turisme sobre el medi ambient

Carles Tudurí
2 min
L’augment del trànsit, un dels temors de la temporada d’estiu.

PalmaEls grups ecologistes continuen reclamant mesures contundents per frenar aquest creixement i evitar sobretot els impactes negatius del turisme sobre el medi ambient. Així, Margalida Ramis, portaveu del GOB, demana de manera urgent mesures per protegir algunes zones naturals de gran fragilitat. “Punts com l’Albufera i Cala Varques no poden fer front a aquesta pressió. L’Albufera, els dies d’estiu amb una mica de mal temps, és visitada d’una manera exagerada. A més, les mesures que es prenen, com dificultar l’accés a determinades zones, no són suficients”, comenta.

El constant creixement és també l’arrel del problema per Terraferida, segons explica el portaveu, Jaume Adrover. “Mentre continuï augmentant el nombre de places, la resta de mesures no serveixen per a res. Entenem que no es fàcil aturar la inèrcia de creixement dels darrers anys. S’havien d’haver pres mesures més contundents a principi de legislatura, ja que ara és complicat”, adverteix.

“La turismofòbia no existeix”

Els grups ecologistes esperen un estiu molt preocupant pel medi. “La turismofòbia és un invent, no existeix”, explica Adrover. “Hem nascut amb el turisme, no hi tenim res en contra. Allò que hi ha és preocupació per una situació insostenible”, precisa. Margalida Ramis hi coincideix: “Més avions, més creuers, més cotxes de lloguer… el resultat no pot ser cap altre que més saturació”.

Una de les zones que té previstes un pla per fer front a un major nombre de turistes és Formentor. El batle de Pollença, Miquel Àngel March, comenta que aquest estiu es posarà en marxa un programa pilot de restricció de vehicles a partir de l’aparcament de l’hotel Formentor. Així, l’accés al far s’haurà de realitzar a través dels autobusos que partiran de la nova estació del Port de Pollença.

A Santanyí, l’any passat ja es varen pendre mesures per limitar l’accés a Cala s’Almonia. A Escorca, pera enguany tenen previst limitar de nou l’accés a la Calobra dels vehicles amb més de nou passatgers, que han de fer reserva prèvia.

stats