Energia

La generació d'electricitat amb gas es va disparar al novembre

El repunt va encarir la llum i va fer inútil el creixement de l'eòlica i la fotovoltaica

2 min
La Central de Cicle Combinat Besòs d'Endesa

BarcelonaLa generació d'electricitat en cicles combinats de gas natural es va disparar al novembre, mes en què s'han registrat els rècords històrics del preu de la llum a Espanya i just quan el preu del gas s'ha disparat en els mercats internacionals. Així, el gas es va convertir en la segona font de producció d'electricitat a Espanya durant el mes de novembre, segons les dades facilitades per Red Eléctrica, la companyia que gestiona el sistema elèctric espanyol.

Per fer-se una idea del gran pes que va tenir el gas natural en la generació d'electricitat l'últim mes, en els onze mesos que portem d'any els cicles combinats han aportat un 16,7% d'electricitat, per darrere de l'eòlica (22,7%) i la nuclear (21,2%); però en el mes de novembre, l'electricitat procedent de cicles combinats de gas va escalar fins al 27,8% de tota la llum produïda, el mateix percentatge assolit per l'eòlica, mentre que les nuclears van baixar al 15,5% —tres centrals es van veure aturades pel procediment de recàrrega—. També el carbó, que és una font cara d'electricitat pels drets d'emissió de CO₂ que ha de pagar, va augmentar el seu pes. Així, mentre en el conjunt de l'any el seu pes en la generació se situa en un 1,8%, al mes de novembre va aportar el 2,5%.

De fet, Endesa ha tornat a arrencar excepcionalment un grup de la central de carbó d'As Pontes, malgrat que manté els plans de tancament, per fer front a l'increment de la demanda.

La demanda elèctrica a l'Estat del mes de novembre passat va arribar als 21.517 gigawatts hora (GWh), un 4% més que la registrada el mateix mes de l'any passat. Però, comparada amb un període previ a la pandèmia (novembre del 2019) i corregits els efectes del calendari laboral i les temperatures, la demanda d'energia elèctrica ha baixat un 2,3%. En els primers onze mesos d'aquest any, la demanda s'estima en 234.413 GWh, un 3% més que en el mateix període del 2020. Un cop corregida la influència del calendari i les temperatures, la demanda va ser un 2,9% superior.

Més renovables

Malgrat el pes especialment alt del gas en la producció elèctrica durant el mes de novembre, les principals renovables van créixer respecte a un any enrere. Així, l'eòlica va augmentar un 52,6% respecte al novembre de fa un any, i és la tecnologia que més GWh va aportar al novembre al mix de generació, amb un 27,8% (6.426 GWh). La solar fotovoltaica va generar 1.334 GWh, fet que suposa un 63,9% més que el novembre del 2020. La seva aportació al mix va ser del 5,8%.

stats