Economia 06/11/2018

Un funcionari de l'Estat a Mallorca cobra 94 euros per residència, mentre que a Melilla són 900

El sindicat UGT posarà una queixa el Defensor del Poble pel dèficit de personal a causa d'aquesta descompensació

Sabrina Vidal
2 min
Un funcionari de l'Estat a Mallorca cobra 94 euros per residència, mentre que a Melilla són 900

PalmaUn funcionari de l'Administració general de l'Estat a les Illes Balears cobra un complement de residència d'entre 40 i 93 a Mallorca i d'entre 55 a 103 a Menorca, Eivissa i Formentera. La diferència amb Ceuta i Melilla és de més de 800 euros en alguns casos, ja que el mateix complement oscil·la entre els 320 euros i els 900.

El sindicat UGT ha avisat aquest dimarts que farà una queixa al Defensor del Poble, ja que hi ha una gran manca de funcionaris -estimen que per arribar a la mitjana estatal s'haurien de contractar 742 persones-, i els opositors no volen cobrir aquestes places per la mala compensació del complement de residència.

El secretari general, Miquel Àngel Romero, assegura que el dèficit dels recursos humans de les Balears és del 23% en comparació amb la mitjana de les comunitats autonòmiques. "Els que obtenen plaça no volen venir a les Balears, el motiu és perquè la destinació és com un càstig perquè els salaris estan desconnectats amb la realitat socioeconòmica de les illes". Per posar un exemple, Romero ha parlat del mateix sou a la funció pública d'uns 1.200 euros "a Albacete els bastarà per viure-hi, però a Palma haurà de destinar el 70% del sou a un habitatge", ha dit.

Des d'UGT asseguren que el complement de residència hauria de ser, per Reial Decret, el 15% del salari que es percep. Mentre que la quantia és més elevada a l'arxipèlag canari, la vall d'Aran i Ceuta i Melilla, a les Illes Balears un càrrec A1 (el més alt) percep una mitjana del 9%.

Els alts preus del lloguer dels habitatges que no es compensen amb el salari és una de les causes principals, segons el sindicat, de perquè no es poden cobrir places, per exemple, al jutjat d'instrucció 5 d'Eivissa, on hi ha entre un 20 i un 25% de places vacants. "Les retallades maten", ha assegurat Romero, en referència a la gent que està pendent d'una llista d'espera mèdica o a quants de treballadors hi havia el 9 d'octubre -dia de la torrentada a Sant Llorenç- fent feina a l'112.

stats